Reklama

Jak naostrzyć nóż? Domowe sposoby

Co zrobić, gdy stępi nam się nóż, a nie mamy w domu odpowiedniego przyrządu do jego naostrzenia? Nie musimy od razu biec do sklepu po ostrzałkę! Podpowiadamy kilka sprawdzonych domowych sposobów, które nam to ułatwią.

Kamienny parapet

Kamień to doskonałe tworzywo do ostrzenia noży. Jeśli nie mamy w domu kamienia szlifierskiego, możemy naostrzyć nóż o kamienny parapet. Wystarczy pocierać ostrze noża o krawędź parapetu na przemian z jednej i drugiej strony. Po kilkunastu minutach powinien być już ostry.

Ceramika bez farby

Noże świetnie ostrzą się również o ceramikę, ale jest jeden warunek - nie może być pomalowana. O spód kubka lub talerza należy pocierać z jednej i z drugiej strony nóż aż się naostrzy. To sprawdzona metoda naszych babć i dziadków.

Papier ścierny

Nóż naostrzymy również przy pomocy papieru ściernego. Najlepiej przykleić kawałek papieru ściernego do płaskiej powierzchni, a następnie pocierać o niego nóż. Robimy to zdecydowanie, ale nie za szybko, chyba że dojdziemy już do wprawy.

Jak unikać tępienia się noży?

By nasz nóż służył nam na długo i rzadko się tępił, powinniśmy pierwszorzędnie zadbać o jego jakość. Gdy kupujemy nóż, nie oszczędzajmy. W kuchni warto mieć przynajmniej dwa dobrej jakości noże ze stali. Należy myć je wyłącznie pod bieżącą wodą, nigdy w bardzo wysokiej temperaturze. Noże wówczas szybciej się tępią.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama