Reklama

Jak myć owoce i warzywa przed spożyciem?

Wszyscy wiemy, że pestycydy są szkodliwe. Gromadzą się na warzywach i owocach. Ważne by dobrze umyć owoce i warzywa, które będziemy spożywać. Musimy usunąć z nich nie tylko brud, ale i środki chemiczne, którymi są pryskane. Dowiedz się, jak myć warzywa, aby nie tylko je oczyścić, ale również usunąć z nich wszystkie szkodliwe substancje.

Reklama

Spray do owoców

Spray jest świetny do mycia owoców i warzyw. Jeśli nie obierasz owoców, ważne jest by je dobrze umyć. Ocet i sok z cytryny doskonale zdezynfekują, usuną wosk i pozostałe resztki pestycydów ze skórki. Ekstrakt z nasion grejpfruta posiada własności przeciwgrzybicze i jest silnym środkiem przeciw drobnoustrojom.

Do butelki z atomizerem wlej od 1 ½ do 2 szklanek wody, 2 łyżki białego octu, 2 łyżki soku z cytryny i 10 kropli ekstraktu z nasion grejpfruta (opcjonalnie). Zmieszaj składniki potrząsając buteleczką.

Spryskaj owoce i warzywa i odczekaj parę minut. Zetrzyj brud z produktów jeśli to konieczne i spłucz obficie.

Moczenie warzyw

Namocz warzywa liściaste w misce z wodą, 4 łyżkami soli i sokiem z połowy cytryny (lub w innej wersji - 3 szklanki wody, 1 szklanka octu i 1 łyżka soli). Wymieszaj wszystkie składniki mieszanki i i zanurz w niej warzywa.

Ten sposób nadaje się do oczyszczania warzyw takich jak sałata, brokuły, kalafiory i pory. Moczymy je od 30 sekund do paru minut. Jeśli są bardzo zabrudzone, płuczemy je jeszcze pod bieżącą wodą.

Pamiętaj, by myć owoce i warzywa przed samym spożyciem, gdyż mycie ich wcześniej może przyspieszyć ich gnicie. Jeśli pomimo to chcesz je umyć zaraz po przyniesieniu do domu, pamiętaj, by je później całkowicie wysuszyć.

Mycie jagód i owoców leśnych

Przygotuj miskę z 4 szklankami wody i 1-2 łyżkami białego octu. Wrzuć jagody. Pozwól im moczyć się nie dłużej niż 5 minut. Wyciągnij z wody i opłucz. Zanim je zamrozisz, niech całkowicie wyschną.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama