Reklama

Jak możemy wykorzystać skórki z owoców i warzyw?

Skórki z owoców są nie tylko pełne smaku, ale zawierają też mnóstwo - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu - składników odżywczych. Niestety, to właśnie one najczęściej trafiają do kosza. Podpowiemy ci, jak ponownie je wykorzystać, bo okazuje się, że idealnie sprawdzą się w wielu sytuacjach i wyciągną nas z niejednej opresji.

Reklama

Brązowy cukier

Z pewnością niejednokrotnie się przekonałaś, że po jakimś czasie cukier w kostkach zaczyna się rozpadać, a w sypkim tworzą się grudki. Chcąc tego uniknąć, najlepiej dodać do pudełka niewielką ilość skórki z cytryny, która utrzyma odpowiednią wilgoć.

Ser do naleśników

Chcąc przygotować słodką przekąskę dla dzieci, najczęściej przyrządzamy naleśniki z czekoladą lub z serem. Jeśli zależy ci, aby nadać im wyjątkowy smak, to do sera wymieszanego z niewielką ilością jogurtu naturalnego dodaj odrobinę skórki z cytryny. Efekt miło cię zaskoczy.

Wyjątkowy smak

Skórki z owoców cytrusowych dodane do dań na przykład mięsnych nadadzą im wyjątkowy smak. Najlepiej użyć w tym celu skórek cytryny, limonki, pomarańczy czy grejpfrutów. Już niewielka ich ilość sprawi, że twoje potrawy będą nie tylko doskonale pachnieć, ale również perfekcyjnie smakować.

Peeling cukrowy

Skórka z banana jest jedną z najczęściej wyrzucanych pozostałości. Jeśli chcesz ją wykorzystać do stworzenia domowego peelingu wystarczy, że posypiesz jej środek cukrem, a następnie użyjesz łupy jako gąbki złuszczającej martwy naskórek. Po użyciu naturalnego kosmetyku skórę należy spłukać letnią wodą.

Odświeża skórę

Osoby, które mają problem ze świecącą się cerą, powinny użyć skórki z pomarańczy bądź cytryny, aby usunąć nadmiar sebum oraz odświeżyć skórę. Po zastosowaniu tej metody należy przemyć skórę ciepłą wodą.

Nawilżanie

Do nawilżenia skóry, warto użyć skórki z awokado, która w tym przypadku idealnie się sprawdzi.

Opuchlizna wokół oczu

Peeling ziemniaczany może złagodzić opuchliznę wokół oczu. Wystarczy tylko, że położysz pod oczami obierki z ziemniaków i pozostawisz je na około 15 minut.

Dzbanek do kawy

Na pewno nie raz miałaś problem z wyczyszczeniem dzbanka do kawy lub herbaty, na którym po kilku tygodniach pojawia się uporczywy osad. Szklanym dzbankom połysk nada odrobina lodu, sól oraz skórka z cytryny. Wystarczy włożyć do dzbanka kilka kostek lodu, następnie wsypać łyżkę soli i dodać skórkę z cytryny. Następnie należy wprawić w ruch zawartość dzbanka i wirować wokół przez około minutę lub dwie. Na koniec trzeba bardzo dokładnie umyć dzbanek, a następnie wytrzeć go do sucha.

Osad z kamienia w czajniku

Odwiecznym problemem gospodyń jest osad z kamienia pozostający w czajniku, który nijak nie chce zejść. Dla osób, które nie są zwolennikami stosowania chemicznych metod, stworzyliśmy taki oto przepis na domowy środek do usuwania kamienia: do czajnika wlewamy wody, a następnie wrzucamy garść skórek z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odstawiamy czajnik na około godzinę i gotowe. Po zastosowaniu tej metody, warto umyć czajnik ponownie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama