Reklama

Jak dbać o drewniane przybory kuchenne?

Naczynia i przybory kuchenne drewniane sięgają starożytnego Egiptu. Są one nadal jednym z najbardziej powszechnych narzędzi kuchennych. Drewno to świetny materiał na przybory kuchenne, ze względu na swą trwałość. Drewniane łyżki czy deski do krojenia można używać dziesiątki lat. Narzędzia kuchenne z innych materiałów bez problemu możemy włożyć do zmywarki, natomiast drewniane przedmioty mogą wymagać specjalnej opieki. Oto najlepsze wskazówki do czyszczenie drewnianych przyborów kuchennych.

Ocet

Do miski wlej szklankę octu. Następnie dodaj łyżkę miodu do octu i zamieszaj składniki. Teraz, zanurz wacik w occie, odciśnij jego nadmiar i przetrzyj drewniany przedmiot. Wytrzyj do sucha i powtórz całą procedurę, aż do momentu kiedy twoje narzędzie będzie czyste i lśniące.

Sól i cytryna

Drewniane przybory mogą z łatwością zabarwić się od przygotowywanych nimi przypraw np. od kurkumy. Plamy z kurkumy są trudne do wywabienia. W tym celu, posyp narzędzie gruboziarnistą solą, polej sokiem z cytryny i przetrzyj czystą szmatką. Jeśli plamy nie znikną powtórz procedurę za pomocą sody oczyszczonej zamiast soku z cytryny. Spłucz i wysusz.

Ciepła woda

Jeden z najlepszych i najprostszych sposobów czyszczenia drewnianych przyborów kuchennych. Umyj naczynie w gorącej wodzie za każdym razem. Wystarczy je wypłukać i odłożyć do wyschnięcia. Od czasu do czasu przybory należy wygotować, by usunąć plamy i zapobiec odkształcaniu się.

Cytryna

Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do wrzącej wody. Teraz włóż swoje przybory kuchenne i pozostaw w niej na 15-20 minut. Jeśli woda wystygnie, dolej więcej ciepłej wody. Po tym czasie wyjmij drewniane przybory i wytrzyj je suchą szmatką i zostaw do wyschnięcia na słońcu.

Papier ścierny

Z biegiem czasu drewno z łyżki „wystają” pojedyncze włókna i łyżka staje się szorstka w dotyku. Delikatnie przetrzyj papierem ściernym lub wełną stalową, aż jej powierzchnia stanie się ponownie gładka. Następnie przetrzyj czystą wilgotną szmatką i nawilż łyżkę olejem.

Dodatkowe wskazówki

Okazyjnie wcieraj olej lub oliwę w przybory kuchenne, nadmiar zetrzyj szmatką lub ręcznikiem papierowym. Zapobiegaj przywieraniu tłuszczu do łyżki mocząc ją w zimnej wodzie przed użyciem. Nie umieszczaj drewnianych przyborów w zmywarce, ciepło i środki czyszczące mogą uszkodzić drewno. Rozważ korzystanie z kuchenki mikrofalowej w celu suszenia i dezynfekcji drewnianych przyborów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama