Reklama

Jak dbać i konserwować żeliwną patelnię?

Być może nie liczni pamiętają ciężkie żeliwne patelnie, używane przez nasze babcie. Z upływem czasu zostały wypchnięte z kuchni przez coraz nowsze „wynalazki”. Żeliwne naczynia mają swoich zwolenników, którzy za nic nie wymienili, by je na nowe modele. Aby taka patelnia posłużyła nam wiele lat należy o nią odpowiednio dbać i od czasu do czasu konserwować. W tym artykule dowiesz się jak przedłużyć życie swej żeliwnej patelni.

Wiele żeliwnych patelni jest już zabezpieczona przed przywieraniem do niej potraw, niektóre nie są. Jeśli zauważysz, że jedzenie do niej przywiera wiadomo, że patelnia nie jest zabezpieczona. Po długim użytkowaniu patelni jedzenie zaczyna przywierać to znak, że trzeba ją ponownie zabezpieczyć.

Zaczynamy od wyczyszczenia patelni. W tym celu wysypujemy na patelnie sól gruboziarnistą i skrobakiem czyścimy patelnie. Następnie płuczemy i wycieramy do sucha. Ręcznikiem papierowym namoczonym olejem roślinnym natłuszczamy patelnię. Wewnątrz i na zewnątrz. Rozgrzewamy piekarnik do 180st C. Na spód piekarnika wyłóż folię aluminiową. Patelnię kładziemy na górnej kratce piekarnika, odwróconą spodem do góry. „Pieczemy” patelnię przez godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim do wystygnięcia. Przechowuj patelnię suchą w suchym miejscu. Jeśli była na niej rdza to znak, że schowano ją mokrą w wilgotnym miejscu.

Jak dbać o żeliwną patelnię

Gdy patelnia jest jeszcze ciepła, opłucz ją wodą. Nie używaj płynu do naczyń. Jeśli pozostały na niej resztki jedzenia, wodą i solą gruboziarnistą zdrap je z patelni. W ten sposób usuniesz też zapach. Wycieraj patelnię ręcznikiem papierowym. Żeliwne patelnie mają tendencję do pozostawiania plam na kuchennych ścierkach. Wetrzyj również odrobinę oleju, by nadać jej połysk i przechowuj w suchym miejscu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama