Reklama

Jak czyścić i dbać o żeliwne naczynia?

Żeliwne naczynia są wyjątkowe. Idealnie równo przewodzą ciepło, dlatego są skuteczne podczas gotowania, są trwałe i uniwersalne. Odpowiednio zadbane, mogą trwać w niezużytej formie przez lata. A zadbać o nie warto, ponieważ nadają się do zrobienia niemal wszystkiego. Możesz ugotować w nich pyszny obiad, upiec deser lub odwrócić i użyć jak kamienia do pieczenia pizzy. Jeżeli chcesz wiedzieć jak odpowiednio wyczyścić i zabezpieczyć naczynie, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Jeżeli twoja patelnia jest nowa i jeszcze nie używana, to umyj ją wodą z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń i wysusz. Będzie to ostatni raz, kiedy umyjesz ją zwykłym płynem do naczyń, w przeciwnym razie zetrzesz warstwę ochronną i skrócisz jej użyteczność, a tego przecież nie chcesz. Kiedy patelnia będzie już sucha, pora na natarcie tłuszczem. Możesz użyć na przykład olejku kokosowego. Ma on wysoką temperaturę rozkładu, a dodatkowo będzie idealnym rozwiązaniem dla wegan. Utworzy on swoistą warstwę ochronną, która po każdym użyciu będzie narastać.

Patelnię nasmaruj dokładnie wewnątrz i z zewnątrz i umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lecz pozostaw patelnię wewnątrz aby powoli ostygała wraz z piekarnikiem. Kiedy naczynie będzie już zimne, zetrzyj nadmiar oleju papierowym ręcznikiem i gotowe. Możesz zaczynać gotowanie.

Kiedy skończysz gotować  i będziesz chcieć wyczyścić patelnię, pamiętaj aby nie używać płynu do naczyń, metalowych myjek ani nie moczyć patelni. Najlepiej umyć naczynie ciepłą wodą i gąbką. Jeżeli zabrudzenie jest wyjątkowo uporczywe, użyj gorącej wody. Po myciu patelnię należy dokładnie wysuszyć, wstawić do piekarnika lub pozostawić na ogniu przez kilka minut i ciepłą natrzeć odrobiną olejku.

Co jakiś czas dokładnie wyszoruj patelnię przy użyciu gruboziarnistej soli. Kiedy uznasz, że nadszedł ten moment lub udało ci się coś przypalić, rozsyp garść gruboziarnistej soli na ciepłej patelni i zalej taką ilością oliwy z oliwek, aby utworzyć pastę. Miękką szmatką lub gąbką dokładnie wyszoruj naczynie i opłucz. Po wysuszeniu powtórz krok z nacieraniem warstwą tłuszczu i gotowe. Teraz twoja patelnia jest odpowiednio zadbana i z pewnością posłuży ci na lata.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama