Reklama

Dziewięć produktów niezbędnych w kuchni

Utrzymanie porządku w kuchni nie należy do najłatwiejszych zadań. Codzienne przyrządzanie posiłków dla całej rodziny sprawia, że piekarnik i kuchenka są brudne od tłuszczu i resztek żywności, w zlewie osiada kamień i rdza, a w lodówce mieszają się różnorodne zapachy. Dlatego podpowiadamy, jak szybko i ekologicznie uporać się z kuchennym bałaganem. Poznaj dziewięć produktów, dzięki którym kuchenne sprzęty, naczynia i podłoga będą lśnić czystością.

Kawa

Za pomocą kawy najszybciej i najłatwiej pozbędziemy się nieprzyjemnych zapachów w kuchni. Te z lodówki znikną, jeśli do urządzenia włożymy bawełniany woreczek wypełniony zmieloną kawą. Jeśli odpływ w zlewie nie jest zatkany, ale wydobywa się z niego nieprzyjemny zapach, najlepiej wsypać do niego 2 łyżki zmielonej kawy i zalać wrzątkiem. Zmielona kawa zmieszana z niewielką ilością wody (tak, by powstała konsystencja pasty) posłuży też do czyszczenia przypalonych garnków i patelni.

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona to produkt do wielu „zadań specjalnych”. Można jej użyć do czyszczenia fug (wystarczy zmieszać ją z niewielką ilością wody, tak by powstała konsystencja pasty), pozbycia się nieprzyjemnych zapachów w lodówce (sodę trzeba tylko wsypać do miseczki i włożyć do lodówki) oraz odkażania desek do krojenia (sodę najlepiej zmieszać z solą w proporcji 1:1 i tak przygotowaną substancją wyczyścić deski, a następnie spłukać gorącą wodą). Sprawdzi się też jako produkt do udrażniania rur (pół szklanki sody należy wsypać do odpływu i zalać wrzącą wodą). Soda z powodzeniem zastąpi też proszek do pieczenia, który stosujemy do wypieków.

Kreda

Kreda nie tylko pochłania nieprzyjemne zapachy (np. stęchliznę), ale też wilgoć. Jej kawałki warto więc umieścić w kuchennych szafkach czy lodówce i wymieniać, kiedy staną się mokre. Jeśli kredę umieścimy w szufladzie ze sztućcami, dłużej będziemy cieszyć się ich blaskiem (opóźnimy proces tworzenia się nalotu na sztućcach). Kreda jest też pomocna w czyszczeniu marmurowych blatów oraz mosiężnych elementów.

Folia aluminiowa

W kuchni warto mieć też zawsze folię aluminiową. Jeśli zwiniemy ją w większą kulkę, posłuży nam za „gąbkę” do czyszczenia tłuszczu i rdzy w piekarniku, na rusztach i grillach. Folią warto też wyłożyć kuchenkę, gdy mamy dużo produktów do smażenia – dzięki temu zapobiegniemy uporczywym zabrudzeniom.

Ocet

Ocet pomoże nam uporać się z osadem z kamienia w czajniku (wystarczy wlać go do czajnika i zagotować wodę) czy białym nalotem na szklanych naczyniach (naczynia powinno się umieścić w misce z octem). Pomoże też wyczyścić zmywarkę (miskę z octem trzeba umieścić w dolnej szufladzie urządzenia i uruchomić je bez żadnych naczyń w trybie z najwyższą temperaturą) i pozbyć się kamienia z kranu. Zmieszany z wodą w proporcji 1:1 będzie idealnym płynem do mycia okien i szklanych nawierzchni, ponieważ nie zostawia smug.

Boraks

Boraks to idealny środek do usuwania zaschniętego i przypalonego tłuszczu z garnków i patelni. Łyżkę tej substancji wystarczy zmieszać z ¼ szklanki płynu do mycia naczyń, a następnie czyścić nią tłuste i przypalone powierzchnie. Jeśli boraks (1 szklanka) zmieszamy z sokiem cytryny (1/4 szklanki), otrzymamy naturalny środek do czyszczenia i odkażania zlewu (usuwa też pleśń i rdzę).

Kwasek cytrynowy

Kwasek cytrynowy to tania, bezpieczna i ekologiczna substancja do czyszczenia i odświeżania wielu powierzchni w kuchni. Działa antybakteryjnie i grzybobójczo, zwalcza nawet pleśń. Podobnie jak ocet, kwasek możemy wykorzystać do odkamieniania czajnika (4 łyżeczki kwasku wystarczy wsypać do czajnika, zalać 2 szklankami wody i zagotować, a następnie zostawić w czajniku na ok. 15 minut), a także zlewu i kranu (4 łyżeczki kwasku najlepiej rozpuścić w szklance wody i takim roztworem delikatnie czyścić zakamienione powierzchnie). Używając kwasu cytrynowego, z łatwością wyczyścimy też mikrofalę (do miseczki należy wlać szklankę wody i rozmieszać w niej 3 łyżeczki kwasku, a następnie uruchomić urządzenie. Po tym zabiegu trzeba jedynie przetrzeć mikrofalę gąbką). Pasta przyrządzona z kwasku i niewielkiej ilości wody pozwoli też wyczyścić zaśniedziałe sztućce.

Woda utleniona

Woda utleniona jest idealną substancją do czyszczenia lodówki oraz akcesoriów kuchennych: desek do krojenia, a także gąbek do mycia naczyń i ściereczek (działa antybakteryjnie i odkażająco). Rozprawi się również z wykwitami pleśni w zakamarkach ścian – wystarczy spryskać pleśń wodą utlenioną przelaną do atomizera.

Aspiryna

Aspirynę warto mieć w domu nie tylko ze względów leczniczych. Małe białe tabletki pomogą nam także w kuchni. Dzięki nim pozbędziemy się tłustych zabrudzeń lub brudu z trudno dostępnych miejsc. Do brudnego wazonu czy przypalonego naczynia żaroodpornego wystarczy nalać ciepłej wody i rozpuścić w nim kilka tabletek aspiryny (w zależności od stopnia zabrudzenia), a następnie pozostawić na kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama