Reklama

Cztery domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Bez zastosowania szkodliwych dla ciebie i środowiska substancji możesz szczycić się czystym piekarnikiem bez przypalonego tłuszczu. Oto kilka oszczędnych sposobów, by przestać wstydzić się za swój piekarnik.

Metoda 1 Soda, woda i płyn do naczyń. Napełnij spryskiwacz wodą i spryskaj obficie całą powierzchnię piekarnika. Delikatnie posyp sodą oczyszczoną. Zostaw na noc. Następnego dnia zetrzyj sodę i cały brud. Gąbką z ciepłą wodą i płynem do naczyń usuń przypalony tłuszcz i brud nagromadzony w piekarniku.

Metoda 2 Amoniak, woda i soda oczyszczona. Rozgrzej piekarnik do 200 st C i wyłącz. Do żaroodpornego naczynia wlej amoniak i postaw na ruszcie pośrodku piekarnika. Na spodzie piekarnika postaw naczynie z gorącą wodą. Zostaw na noc. Rankiem usuń naczynia i wytrzyj wszystko wodą z sodą oczyszczoną.

Metoda 3 3 łyżki boraksu, ¼ szklanki octu, 1/8 szklanki płynu do mycia naczyń, 2 szklanki gorącej wody, soda oczyszczona (nie dodawaj do mieszanki). Zmieszaj wszystkie składniki w butelce ze spryskiwaczem. Spryskaj dokładnie powierzchnię piekarnika. Posyp ścianki piekarnika sodą oczyszczoną i spryskaj ponownie mieszanką z butelki.

Metoda 4 Szklanka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki soli stołowej, woda/ Spryskaj wodą piekarnik. Zmieszaj ze sobą sól i sodę. Posyp nią piekarnik i spryskaj ponownie wodą. Zostaw na noc. Zmyj następnego dnia ciepłą wodą z płynem. Kratkę z piekarnika włóż w duży plastikowy worek. Wlej wodę z amoniakiem, zawiąż mocno i zostaw na noc z dala od zwierząt i dzieci. Następnego dnia umyj kratkę ciepłą wodą z płynem.

Wskazówki

* Po każdym pieczeniu staraj się przecierać piekarnik wodą z płynem, później oszczędzisz czas przeznaczany na szorowanie piekarnika. Za każdym razem, gdy pieczesz, tłuszcz zapieka się jeszcze mocniej i ciężko go usunąć. * Gdy pieczesz, wykładaj spód piekarnika folią aluminiową, a oszczędzisz sobie pracy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama