Reklama

Czego nie używać do czyszczenia indukcji?

Płyty indukcyjne są coraz częściej wybierane do naszych kuchni i trudno się temu dziwić. Nie dość, że są praktyczne w użytkowaniu, to na dodatek charakteryzują się nowoczesnym designem. Problemem może być utrzymanie indukcji w czystości - z łatwością widać na niej nawet niewielkie zabrudzenia, więc trzeba czyścić ją po każdym użyciu. Niestety, w porównaniu do tradycyjnej kuchenki gazowej, czy choćby ceramicznej, trzeba posłużyć się specjalnymi akcesoriami. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego nie wolno używać do czyszczenia indukcji!

Używaj delikatnych materiałów!

Dlaczego trzeba przywiązywać dużą wagę do czyszczenia indukcji? Ponieważ taka kuchenka pokryta jest płytą szklaną - na niej widoczne są nie tylko nawet najmniejsze zabrudzenia z pary czy wody, ale także jest podatna na uszkodzenia i rysy. Jeśli chcemy, aby nasza kuchenka indukcyjna wyglądała na zadbaną, należy pielęgnować ją miękkimi akcesoriami. Co warto mieć pod ręką? Najlepiej bawełnianą albo wykonaną z mikrofibry szmatkę. Dozwolona jest także zwykła gąbka, ale wyłącznie jej gładka część. Opcjonalnie można również użyć ręcznika papierowego, ale na dłuższą metę jest to rozwiązanie nieekologiczne. 

A co zrobić w przypadku, kiedy nie zauważyliśmy zabrudzenia i zdążyło już zaschnąć na dobre? Na szczęście istnieją specjalne skrobaczki przeznaczone do zdrapywania opornych zabrudzeń z płyt indukcyjnych, które nie uszkodzą delikatnej, szklanej powierzchni.

Reklama

Tego nie używaj czyszcząc indukcję!

Skoro wiemy już, co używać do czyszczenia naszej indukcji, przekonajmy się, co się do tego celu nie nadaje. Na cenzurowanym są wszystkie te przyrządy, które mają twardą, ostrą bądź szorstką powierzchnię. Aby nie porysować czy uszkodzić indukcji lepiej zrezygnować z metalowych druciaków, zmywaków pokrytych srebrną lub złotą powłoką czy myjek wykonanych z twardego tworzywa. Nie zaleca się również chropowatej strony gąbki - jeśli dostanie się do niej drobne zabrudzenie, to istnieje realne ryzyko zarysowanie płyty!

Istotne są również detergenty, którymi czyścimy płytę indukcyjną. Zabronione są proszki do szorowania, substancje żrące oraz te na bazie chloru. Ich stosowanie może nie tylko uszkodzić powierzchnię indukcji, ale także zedrzeć chroniącą ją powłokę.

Biedronka azjatycka w domu. Jak je zwalczać? Poznaj domowe sposoby

Czyszczenie indukcji krok po kroku

Płytę indukcyjną trzeba czyścić na bieżąco. Jeśli podczas gotowania zawartość garnka wylała się na jej powierzchnię, czynność należy przerwać, odstawić garnek i wyłączyć płytę. Dopiero wtedy zebrać - najlepiej ręcznikiem papierowym zabrudzenia, zanim zdążą wyschnąć. Jeśli chcemy mieć czystą indukcję, to musimy pamiętać, że czas działa na naszą niekorzyść!

W codziennej pielęgnacji można użyć zwykłego płynu do mycia szyb - kiedy kuchenka indukcyjna ostygła, wystarczy rozprowadzić detergent i wypolerować go za pomocą ręczników papierowych lub suchej, materiałowej ściereczki. Gdy płytę pokrywają delikatne zacieki z pary, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetrzeć je wilgotną gąbką.

W sklepach są obecne specjalne specyfiki do utrzymania płyty indukcyjnej w idealnej czystości. Najczęściej mają formę spreju lub kremu, który łatwo zaaplikować na powierzchni. Dodatkowo zawierają formułę, która pomoże ochronić delikatną strukturę powierzchni płyty przed uszkodzeniami. 

A co zrobić, kiedy płyta pokryta jest tłustą plamą, a pod ręką nie mamy akurat specjalnego płynu do czyszczenia indukcji? Wystarcz sięgnąć po ocet, którym nasączamy ściereczkę i dokładnie przecieramy indukcję. Jeśli nie przepadamy za drażniącym zapachem, spirytusowy specyfik można zastąpić octem jabłkowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama