Reklama

Błędy, które popełniamy podczas zmywania naczyń

Mycie naczyń to jedno z najbardziej kuchennych zajęć. Niektórzy go nie trawią - fakt, stanie przy garach bywa nudne, inni wręcz przeciwnie - lubią zmywać uważając tę czynność za relaksującą. Poza tym, mycie naczyń to również zajęcie, która może nadszarpnąć nasz portfel, jeśli wykonujemy je w nieodpowiedni sposób. My podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać, żeby mycie naczyń było jednocześnie zajęciem, które nie zabierze zbyt dużo energii, czasu oraz wody.

Reklama

Zbyt długie moczenie naczyń

Wiele osób przed myciem naczyń namacza je w wodzie, by brud lepiej zszedł. Być może przynosi to pożądane efekty, ale sprzyja również namnażaniu się bakterii. Drobnoustroje mogą wniknąć w zadrapania i szczeliny naczyń, co utrudni ich usunięcie. Przy stosowaniu tej metody mogą również pozostać na sztućcach trudne do usunięcia krople wody.

Zmywanie w złej kolejności

Kolejny popularny błąd to zmywanie naczyń w złej kolejności. Niektórzy myją naczynia "jak leci", chaotycznie, nie zwracając uwagi na odkręconą wodę. Jeśli będziemy robić to w ten sposób, nie tylko będziemy tracić zbyt dużo czasu, ale także energii i wody. Najlepiej najpierw opłukać naczynia, następnie - przy zakręconej wodzie - dokładnie wymyć naczynia gąbką z płynem, a na koniec opłukać je ciepłą wodą.

Źle ułożone sztućce w zmywarce

Popularnym błędem jest również niedbałe układanie sztućców w zmywarce. Dlaczego nie powinniśmy tak robić? Z prostej przyczyny - utrudnia to ich mycie. Najlepiej układać je naprzemiennie i koniecznie do góry częścią, którą wkładamy do ust. Dzięki temu lepiej się umyją.

Noże w zmywarce

Wkładanie noży do zmywarki nie jest dobrym pomysłem, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ich ostrza ulegają stępieniu. Nie zalecamy również umieszczać w zmywarce metolowych tarek. Podobnie jak w przypadku noży, ich ostrza mogą się stępić.

Zapominanie o dezynfekcji deski do krojenia

Jeżeli kroimy na desce surowe mięso, powinna zostać ona dokładnie wyszorowana i zdezynfekowana lub wyparzona wrzątkiem. W surowym mięsie mogą znajdować się bakterie powodujące między innymi zatrucia pokarmowe.

Zapominanie o czyszczeniu i wykręcaniu gąbki

Ponoć gąbka do mycia naczyń to jeden z przedmiotów domowych, na którym jest najwięcej bakterii. Jeśli po myciu naczyń pozostawiamy ją brudną i mokrą, bakterie się mnożą, co może zagrażać naszemu zdrowiu. Po myciu naczyń gąbkę należy wyprać w płynie do naczyń, dokładnie wypłukać i osuszyć.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama