Reklama

8 bezpiecznych sposobów przechowywania żywności

Przechowywanie pożywienia to nie tylko ładne pojemniczki, ale również cała masa niebezpieczeństw, która kryje się za niewłaściwym sposobem przechowywania żywności. To co jemy musi być zdrowe, dlatego zawsze zwracaj uwagę na to, w czym przetrzymujesz swoje posiłki. Muszą być to pojemniki przeznaczone specjalnie do przechowywania żywności, oznaczone odpowiednimi znakami. W przeciwnym razie narazisz się na szkodliwe substancje, które mogą przenikać do twoich posiłków. Przedstawiamy 8 bezpiecznych sposobów przechowywania i przenoszenia pożywienia.

Słoiki

Słoiki są nie tylko bezpieczną ale również wygodną formą przechowywania żywności. Możesz umieścić w nich zdrową owsiankę z owocami, sałatkę czy obiad który bezpiecznie odgrzejesz w kuchence mikrofalowej. Po skończonym posiłku bez najmniejszych problemów wymyjesz pojemnik w zmywarce. Szczelne zakrętki zapobiegną przeciekaniu i rozlewaniu posiłków.

Jak widać wszystkie zalety sprawiają, że słoiki są jednymi z najlepszych sposobów przenoszenia pożywienia. Możesz również użyć wersji z plastikową zakrętką, ale pamiętaj, aby ściągnąć ją przed podgrzaniem jedzenia. Słoiki idealnie nadają się również do domowych przetworów.

Miski szklane

Jeżeli słoiki cię nie przekonują, możesz użyć zestawu szklanych miseczek z dobranymi zatyczkami. Różne rozmiary sprawią, ze dobierzesz odpowiednią wielkość miski do twojej porcji posiłku. Pojemniki te są bezpieczne, ale przed podgrzaniem sprawdź na dnie, czy znajduje się na nich oznaczenie, ze możesz podgrzewać w nich posiłki.

Silikonowe powłoczki

Szkło jest wygodne i bezpieczne do przechowywania posiłków, jednak ma dwie wady: jest bardzo kruche i nagrzewa się wraz z jedzeniem. Aby zniwelować te właściwości, możesz użyć szklanych pojemników, ale z silikonowymi powłoczkami. Jedzenie znajdzie się nadal w szklanej części, ale z zewnątrz ochroni ją silikonowa warstwa, dzięki czemu pojemnik nie stłucze się podczas uderzenia w niego, a po podgrzaniu nie będzie tak gorący.

Słoiki wielokrotnego użytku

Jeżeli nie chcesz wydawać majątku na słoiki, w których przechowuje się posiłki, możesz wykorzystać te, które masz w domu. Weź słoik po majonezie czy musztardzie, dokładnie go wymyj i gotowe. Po co więc kupować kolejne słoiki, skoro codziennie wyrzucasz puste po produktach spożywczych. Dodatkowo przysłużysz się środowisku, zmniejszając ilość odpadków.

Torebki papierowe

Suche przekąski, czy drobne produkty spożywcze możesz przechowywać papierowych torebkach, owinąć je w pergamin czy papier woskowany. Dzięki temu zachowają świeżość i smak. Dobrym przykładem jest tutaj ser żółty Owijając go pergaminem, o wiele dłużej zachowasz świeżość produktu, niż pozostawiając go na półce w lodówce bez osłony. W pergamin zawijaj również drugie śniadanie dla twoich dzieci, aby było świeże i bezpiecznie przechowywane.

Folia aluminiowa

Folia aluminiowa będzie pomocna zarówno do przechowywania posiłku do pracy lub szkoły, ale również do zamraża nadmiaru pożywienia. Owiń szczelnie zamrażane jedzenie w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Dzięki temu zachowa świeżość i w każdej chwili będzie gotowe do rozmrożenia. Pamiętaj jednak, że w foli aluminiowej nie należy przechowywać żadnych kwaśnych produktów. Mogą one spowodować reakcję chemiczną, produktem której będą niebezpieczne dla zdrowia substancje.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest idealna do przechowywania drobnych przekąsek, sałatek czy obiadu do pracy. Nie nadają się jednak do podgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej. Możesz jednak spokojnie przechowywać w nich pożywienie, bez obawy, że coś je zanieczyści.

Pojemniki silikonowe

Silikonowe pojemniki mogą być zarówno foremką do wypiekania deserów czy posiłków, ale również nadają się do przenoszenia w nich drugiego śniadania. Po każdym użyciu dokładnie sparz je wrzątkiem, a będą czyste i gotowe do kolejnego posiłku. Możesz użyć ich również do kuchenek mikrofalowych, a także zmrozić niezużyte części obiadu, które wykorzystasz w przyszłości.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama