Reklama

6 sprytnych sposobów na usprawnienie lodówki

Kto kupując nową lodówkę sprawdza w instrukcji obsługi, gdzie układa się poszczególne produkty? Chyba niewielu z nas. A jednak ma to znaczenie nie tylko dla prawidłowego działania naszego urządzenia, ale również dla świeżości produktów, które w nim przechowujemy. W jakim miejscu i w jakim towarzystwie poukładać nasze jedzenie, aby pozostało świeże na dłużej? Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, by nasza lodówka optymalnie spełniała swoją funkcję.

Reklama

Drzwi

To najcieplejsze miejsce w lodówce, więc przechowuj na nich najmniej psujące się produkty: musztardę, majonez, sos sojowy, ogórki konserwowe, sosy do sałatek, salsę, dżemy i masła orzechowe.

Górna półka

Najlepiej umieszczać tu produkty ponadwymiarowe, które nie mieszczą się w innym miejscu i które powinny być schłodzone, ale niezbyt zimne (jak piwo czy sok). Jest to również dobre miejsce na resztki. Trzymaj je tam zawsze, aby o nich nie zapomnieć.

Środkowa półka

Umieszczona na poziomie oczu będzie doskonałym miejscem na zdrowe przekąski, takie jak marchew czy hummus. Jest to również dobre miejsce na jajka, ponieważ panuje tu umiarkowany chłód.

Szuflada na wędliny

Schowanie do szuflad wędlin i serów przeciwdziała ryzyku wzajemnego zanieczyszczenia. Jeśli w twojej lodówce nie ma takiej specjalnej szuflady, trzymaj ją na dolnej półce, która jest najzimniejsza. A jeśli nie potrzebujesz swojej szuflady w lodówce na wędliny? Wykorzystaj ją do produktów, których najczęściej używasz, na przykład tych do przygotowywania kanapek czy przekąsek do szkoły.

Dolna półka

Surowe mięso (świeże lub rozmrażające się) trzymaj na dolnej półce, aby zapobiec wylaniu się soków i zanieczyszczeniu leżących poniżej produktów gotowych do spożycia. Mleko może być przechowywane z tyłu dolnej półki – zwykle jest to najzimniejsze miejsce – razem z innym nabiałem, na przykład jogurtami i serkami.

Szuflady na warzywa

Przechowuj warzywa w szufladach, w których panuje duża wilgotność, a owoce tam, gdzie jest ona niska. Pamiętaj: niektóre owoce (jabłka, awokado, kantalup, brzoskwinie, gruszki) emitują gaz o nazwie etylen, który może przyspieszyć dojrzewanie warzyw wrażliwych na jego działanie (brokuły, szparagi, marchew, ogórki, bakłażan, zielony groszek, sałata i inne warzywa zielone). Przedłuż świeżość warzyw produkujących etylen, trzymając je w temperaturze pokojowej do momentu, gdy dojrzeją, a następnie przenieś je do lodówki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama