Reklama

14 produktów, których nie powinno się przechowywać w lodówce

Też masz ten problem, że twoja lodówka jest zawsze pełna? Mnóstwo resztek, ciast i przysmaków zajmuje w niej dużo miejsca. Po sprawdzeniu zawartości lodówki okazuje się, że jest w niej kilka produktów, które wcale nie muszą się w niej znajdować! Niektóre przyprawy mają tak dużą zawartość octu lub soli, że nie ma potrzeby, aby dania z ich zawartością przechowywać w lodówce. Inne z kolei mają lepszy smak i konsystencję, jeśli trzymamy je po prostu na kuchennym blacie.

Reklama

Banany

Banany smakują najlepiej, kiedy są dojrzałe, a jeśli włożymy je do lodówki zbyt wcześnie, nigdy nie dojrzeją. Do lodówki powinniśmy włożyć je dopiero wtedy, gdy ich skórka będzie brązowa.

Chleb

Jeśli włożymy chleb do lodówki, wyschnie i będzie nieświeży i twardy. Wilgoć w lodówce stwarza warunki do rozwoju bakterii i pleśni, więc lepiej przechowuj pieczywo w chlebaku. Chlebak zapewnia przepływ powietrza, chroniąc chleb przed zbytnią wilgocią i wysuszeniem.

Miód

Przechowywanie miodu w lodówce nie skróci jego terminu ważności ani nie zepsuje smaku, ale sprawi, że miód się skrystalizuje i powstaną w nim grudki. Trzymanie miodu w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od źródła ciepła i światła słonecznego jest najlepszą metodą!

Cebula i czosnek

Lodówka sprawia, że żywność pozostaje dłużej świeża dzięki odpowiedniej temperaturze, jednak wilgoć może negatywnie wpływać na niektóre produkty. Sprawia ona, że cebule szybciej się psują niż gdyby były przechowywane na blacie kuchennym. Poza tym ich zapach często roznosi się w całej lodówce. Lepiej jest trzymać cebule w chłodnym, suchym, przewiewnym miejscu, z dala od ziemniaków (ze względu na gazy, które cebule wydzielają).

Wykorzystanie nylonowych pończoch do przechowywania cebuli doskonale zdaje egzamin, a poza tym jest oszczędne. Czosnek jest podobny do cebuli pod tym względem i również będzie się świetnie przechowywał w skarpetkach z nylonu. Możesz jednak użyć do tego celu koszyka w szafce lub spiżarni.

Olej do pieczenia

Olej do pieczenia powinien być przechowywany w szczelnym, ciemnym, szklanym pojemniku. Pozostaje płynny w temperaturze pokojowej i próba trzymania go w lodówce, a następnie roztapiania, nie jest warta naszego wysiłku! Ponadto, zbyt częsta zmiana temperatury spowoduje, ze olej szybciej zjełczeje.

Ziemniaki

Wysoka wilgotność w lodówce może spowodować, że ziemniaki zgniją, a skrobia w nich zawarta rozpadnie się na cukier. To sprawi, że ziemniaki staną się słodkie, ziemiste i miękkie. Lepiej jest przechowywać je w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu, na przykład w wyplatanym koszyku w szafce w kuchni. Nie myj ziemniaków dopóki nie będziesz chciała ich gotować, ponieważ woda sprawi, że będą gniły.

Kawa ziarnista

Ziarna kawy wchłaniają zapachy, a więc trzymanie ich w lodówce jest złym pomysłem! Ponadto, wilgoć w lodówce spowoduje, że kawa będzie mniej aromatyczna. Przechowuj kawę w ciemnym, szczelnym naczyniu z dala od światła słonecznego.

Pomidory

Tak jak banany, pomidory powinny być przechowywane na blacie do momentu, kiedy dojrzeją, a następnie należy je przełożyć do lodówki. Szybko jednak tracą swoją konsystencję i aromat, dlatego postaraj się zjeść je w ciągu jednego lub dwóch dni od włożenia do lodówki. Kiedy są na blacie, trzymaj je w otwartym koszyku.

Awokado

Awokado powinno być przechowywane na blacie dopóki nie dojrzeje, a następnie zostać przełożone do lodówki. Aby uzyskać odpowiedni aromat i konsystencję, potrzebuje ono temperatury pokojowej.

Keczup

Zwykły keczup ma dużą zawartość octu, który działa jak konserwant, wobec tego nie musi być przechowywany w lodówce! Nawet po otwarciu butelki możesz go odłożyć do spiżarni. Jeśli jednak masz keczup o niskiej zawartości octu, lepiej trzymać go w lodówce na wszelki wypadek.

Jagody

Jeśli masz dobre, świeże jagody zakupione na ryneczku, trzymaj je na blacie i szybko zjedz! Zachowają najlepszy smak, jeśli będą przechowywane w temperaturze pokojowej, ale jeśli chcesz trzymać je dłużej niż kilka dni, włóż je do lodówki. Umyj je tuż przed zjedzeniem, w przeciwnym wypadku staną się gąbczaste i spleśnieją.

Sos pikantny i sos sojowy

Sos pikantny jest produkowany przy użyciu dużej ilości octu i soli, dlatego zamknięty można przechowywać poza lodówką nawet kilka miesięcy. Po otwarciu jednak lepiej jest włożyć go do lodówki, jeśli szybko go nie zużyjemy.

Sos sojowy to głównie sól, dlatego sposób przechowywania go jest podobny! Po kilku miesiącach mogą jednak pojawić się w nim bakterie, dlatego jeśli chcemy go przechowywać dłużej, lepiej trzymać go w lodówce.

Dynia

Dynie będą zachowywać swoją świeżość w spiżarni i nie muszą zajmować miejsca w lodówce!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama