Reklama

10 sposobów na zmniejszenie ilości śmieci w kuchni

Czujesz się źle, wyrzucając odpadki kuchenne? Marnowanie żywności to globalny problem. Statystycznie 20– 30% jedzenia ląduje w koszu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że wciąż jest to ogromna ilość. Na szczęście można temu zapobiec. Oto kilka sztuczek, które pomogą ci zmniejszyć ilość wyrzucanych odpadków!

Utrzymuj świeżą zieleninę

Wielu z nas wyrzuca sałatę, gdyż nie jest już świeża. Można jednak zachować jej świeżość na dłużej, przechowując ją w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Dwutlenek węgla, który wówczas się uwalnia, sprawi, że nie będzie się tak szybko psuć.

Przeciwdziałaj brązowieniu awokado

Można przeciwdziałać brązowieniu awokado po przecięciu, przechowując je wraz z pokrojoną cebulą. Obecność siarki w cebuli sprawia, że awokado pozostaje dłużej świeże i przeciwdziała jego brązowieniu.

Wyciskaj cały sok z cytryny

Większość z nas wyciska cytrynę ręcznie, marnując dużo soku. Aby wykorzystać cały owoc, użyjmy do tego celu kleszczy. W ten sposób używamy więcej siły, dlatego można wycisnąć o wiele więcej soku. Można też włożyć cytrynę do kuchenki mikrofalowej w gorącej wodzie na 10 sekund przed wyciśnięciem. Pozostały w miąższu sok można użyć do przetarcia zlewu, dodając nieco soli kuchennej. Dzięki temu zlew nie tylko będzie idealnie czysty, ale również będzie pięknie pachniał!

Rozróżnij świeże jajka od nieświeżych

Jeśli nie umiesz rozróżnić świeżych jajek od nieświeżych, mamy na to sprawdzony sposób. Weź miskę wypełnioną wodą i wkładaj do niej po kolei jajka. Świeże jajko utonie, a nieświeże będzie się utrzymywać na powierzchni wody.

Papierowe opakowanie na cebulę

Aby cebula czy czosnek nie gniły, przechowuj je w papierowej, podziurawionej torebce. Można tak przechowywać wszystkie produkty z rodziny cebulowatych – będą świeże nawet kilka miesięcy.

Przedłuż świeżość brązowego cukru

Następnym razem, kiedy twój brązowy cukier stwardnieje i będziesz chciała go wyrzucić, dodaj do niego kilka pianek marshmallow lub świeży chleb, a następnie zamknij szczelnie pojemnik. Dzięki takiemu zabiegowi cukier będzie znów zdatny do użytku.

Wykorzystaj do końca masło

Jeśli na papierku zostanie nam resztka masła, dobrze jest włożyć go do zamrażarki. W razie potrzeby, można będzie go użyć do wysmarowania patelni.

Zapobiegaj puszczaniu pędów przez ziemniaki

Puszczanie pędów jest częstą przyczyną wyrzucania ziemniaków. Aby temu zapobiec, przechowuj je razem z jabłkami. Jabłka uwalniają etylen, który konserwuje te warzywa.

Przyspiesz dojrzewanie ananasów

Odcinaj górne liście ananasów i przechowuj je „do góry nogami”. Dzięki temu szybciej dojrzeją, ponieważ cukry będą szybciej przepływać do górnej części ananasa.

Zrób mrożone masełko ziołowe

Umieść pokrojone zioła w pojemniku na lód i dodaj do każdej przegródki masło, a następnie umieść całość w zamrażarce. Świeże zioła zwykle szybko się psują, ale wymieszane z masłem będą dłużej zachowywać świeżość. Takie ziołowe kostki można później używać do gotowania.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama