Reklama

Zanim zjesz jajko, sprawdź kolor jego żółtka

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakiego koloru powinno być żółtko jajka? Okazuje się, że może to być bardzo istotne. Około 100 lat temu naukowcy odkryli, że kolor żółtka jaja zależy od ilości karotenoidów, jakie ono zawiera. Karotenoidy to przeciwutleniacze, które wspomagają wytwarzanie witaminy A, która z kolei ma wpływ na stan naszych kości. Im ciemniejsze żółtko, tym więcej zdrowych składników odżywczych się w nim znajduje.

Kolor żółtka zależy od tego, w jaki sposób karmiona była kura, która je zniosła. Jeśli jej dieta była oparta głównie na ziarnach, żółtko będzie jasne. Jeśli prócz ziarna kura dostawała kukurydzę, rośliny i owady, żółtko będzie niemal pomarańczowe. Niektóre duże farmy stosują specjalną, piętnastostopniową skalę różnych odcieni żółtka, które określają jakość ich produktu.

Zaleca się spożywanie jajek, których żółtka mają jasnopomarańczowy kolor, ponieważ zawierają one maksymalną ilość składników odżywczych, jakie potrzebne są naszemu organizmowi. Niekiedy jasne zabarwienie żółtek może być spowodowane zmianami sezonowymi.

Zimą żółtka jaj często stają się bledsze. W większości przypadków jednak jasny kolor żółtka świadczy o słabej jakości pożywienia lub słabym zdrowiu kury, która je zniosła. Nie dostarczą one naszemu organizmowi zbyt dużej ilości składników odżywczych. Dlatego też warto kupować jajka od sprawdzonych i wiarygodnych sprzedawców.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama