Reklama

Wegańskie naleśniki z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym

Koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis na wegańskie naleśniki wypełnione nadzieniem daktylowo-pomarańczowym, zwieńczone kremowymi cynamonowymi lodami. Co prawda deser składa się z wielu składników, ale nie są one czasochłonne ani trudne. Możesz dowolnie komponować deser, na przykład zrezygnować z naleśników i podać lody z duszonymi daktylami.

Reklama

Nadzienie:

1 szklanka posiekanych daktyli

sok z 1 pomarańczy

otarta skórka z 1/2 pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki wody

Połącz wszystkie składniki w małym garnku i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 min, aż zgęstnieją. Odstaw do ostygnięcia.

Lody cynamonowe:

1/2 szklanki nerkowców

1 szklanka mleka kokosowego

1 średni banan

¼ szklanki syropu z agawy

10 kropli stewii do smaku ( opcjonalnie)

1 łyżka cynamonu

szczypta soli

Wykonanie:

Dodaj wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i ucieraj, aż masa będzie całkowicie gładka. Umieść masę w zamrażalniku. Aby uzyskać puszystą konsystencję lodów, przed podaniem, wyjmij lody z zamrażalnika na blat. Po około 10 minutach, jak się ocieplą, pokrój masę na kilka mniejszych kostek i wrzuć do blendera. Zmiksuj.

Składniki na wegańskie naleśniki:

½ szklanki mąki organicznej

1 łyżeczka cukru kokosowego

szczypta soli

½ szklanki mleka roślinnego

1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

Przesiej mąkę, cukier i sól do miski, dodaj mleko, topiony olej kokosowy i syrop klonowy, ucieraj na gładko. Wstaw gotowe ciasto na około godzinę do lodówki.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj odrobina oleju kokosowego. Smaż około 1-2 min z każdej strony. Bądź ostrożna przy przewracaniu naleśników na druga stronę, żeby się nie rozleciały. Z porcji ciasta powinno wyjść około 4-6 naleśników.

Posmaruj naleśniki nadzieniem daktylowo-pomarańczowym. Złóż w kopertę. Podawaj z gałką lodów oraz cząstkami pomarańczy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama