Reklama

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.

Potrzebujesz:

około 45 dag grubo pokrojonego boczku

duża blacha do pieczenia

folia aluminiowa

ruszt to pieczenia (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę dopieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułatwi ci to czyszczenie, po prostu po upieczeniu zwiniesz i wyrzucisz folię, a tłuszcz nie przypali się na blaszce. Ułóż plasterki boczku bezpośrednio na folii. Plasterki mogą się stykać, ponieważ boczek będzie się kurczył w trakcie pieczenia. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika.

Jeśli chcesz, aby boczek był bardziej chrupiący ułóż kawałki boczku na ruszcie. Ruszt sprawi, że nadmiar tłuszczu wytopi się. Zapiekaj boczek przez około 10- 20 minut w zależności od tego, czy jest to „chudy” czy „tłusty” boczek. Wyjmij plasterki z piekarnika i przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć tłuszcz. Chrupiący boczek jest gotowy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama