Reklama

Dzień Tosta 2022: Oryginalne przepisy na tosty

W tym roku Dzień Tosta przypada na 24 lutego. Pierwszy międzynarodowy Dzień Tosta obchodzony był w 2014 roku, zapoczątkowała go grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Tosty są popularne na całym świecie, a najchętniej zjadane na śniadanie. To zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Poniżej podajemy kilka przepisów na wykonanie pysznych i oryginalnych tostów. Smacznego!

Co to jest tost?

Tosty to jedno z prostszych i szybszych dań, które składa się z pieczywa oraz dodatków. Składników, które można dodać do tostów, jest naprawdę wiele - szynka, warzywa, różnego rodzaju sery. Są też miłośnicy tostów na słodko. Do tej wersji można wykorzystać owoce, bitą śmietanę, a nawet czekoladę! Skąd pochodzi tost? Pierwsze chleby tostowe zaczęto wypiekać we Francji oraz Holandii, w II połowie XVIII wieku. Natomiast tosty swoją popularność zdobyły w momencie rozwoju technologii i wynalezienia pierwszego tostera, mniej więcej pod koniec XIX wieku.

Reklama

Skąd się wziął Dzień Tosta?

Dzień Tosta jest obchodzony od 2014 roku. Święto to zapoczątkowała grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Jej założeniem jest promowanie sztuki pieczenia, poprzez organizację różnego rodzaju eventów. Z takiego powodu też powstał międzynarodowy Dzień Tosta, który obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek lutego. Z tej okazji przedstawiamy kilka przepisów na oryginalne tosty. Z pewnością zasmakują każdemu.

Tostowe muffiny śniadaniowe

To świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny. Tostowe muffiny będą smakowały zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je przyrządzić na wiele sposobów.

Składniki:

  • 6 plastrów boczku,
  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 6 jaj,
  • 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1,5 szklanki szpinaku,
  • masło ziołowe.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw na patelni podsmaż boczek, a następnie przygotuj szpinak i również podsmaż go na patelni z dodatkiem masła i czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Na chlebie tostowym rozprowadź równomiernie mało ziołowe i umieść w formie do pieczenia.
  3. Dodaj podsmażony boczek, jaja oraz szpinak i posyp szczypiorkiem. Kromki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 10 minut.

Polecamy: Przepis na pączki hiszpańskie jak z najlepszej cukierni

Tosty z figą

Tosty z figą są bardzo oryginalnym rozwiązaniem. Dlaczego? Ponieważ bardzo dobrze smakują, a ponadto mają apetyczny wygląd i są bardzo zdrowe. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić tosty z figą.

Składniki:

  • bułka grahamka,
  • ser brie,
  • figa świeża,
  • orzechy pekan/włoskie,
  • syrop klonowy/miód.

Sposób wykonania:

  1. Na początku opiecz bułkę z serem w tosterze lub piekarniku przez pięć minut.
  2. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, dodaj do kanapki resztę składników: figi, pokruszone orzechy, całość polej syropem klonowym. Gotowe!

Tosty czekoladowe z bananami

Ta wersja na słodko sprawdzi się nie tylko w wersji na śniadanie, ale także podwieczorek. Wszyscy domownicy z pewnością ucieszą się z pysznych tostów, połączonych z czekoladą i bananami. Palce lizać!

Składniki:

  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 8 kostek gorzkiej czekolady,
  • 4 średniej wielkości banany,
  • szczypta cynamonu.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw obierz i pokrój w plasterki banany.
  2. Na małym ogniu rozpuść czekoladę z dodatkiem jednej łyżki tłuszczu.
  3.  Na wcześniej przygotowane kromki połóż sporą ilość banana i polej gorącą czekoladą.
  4. Wszystko posyp szczyptą cynamonu i przykryj kolejną kromką.
  5. Całość zapiekaj do momentu przypieczenia się delikatnie tostów. Palce lizać!

Tosty francuskie

To w zasadzie klasyk wśród tostów. Są dość znane i często można je spotkać na polskich stołach. To wersja tostów odpowiednia zarówno na śniadanie, jak i kolację. Są szybkie i łatwe do wykonania.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego, pszennego, chałki,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • masło.

Sposób wykonania:

  1. Do głębokiego talerza wbij jajka i dodaj mleko oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie na patelni rozgrzej dwie łyżki masła na średnim ogniu. Następnie namocz chleb tostowy we wcześniej przygotowanym maczadle.
  3. Smaż z obu stron, aż do zarumienia się tostów. To wszystko! Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Najpopularniejsze rodzaje sushi: Jak zrobić?

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Na co pomaga kurkuma z pieprzem?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: francuskie tosty | pomysły na tosty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama