Reklama

5 błędów, które popełniasz robiąc jajecznicę

Jajecznica to jedna z najbardziej znanych i najłatwiejszych potraw, a przy okazji prawdopodobnie pierwsza, którą większość z nas nauczyło się przyrządzać. Jednak czy na pewno przygotowujesz ją dobrze? Każdy ma własny sprawdzony przepis i ulubioną metodę przygotowywania pysznej jajecznicy. Mimo to istnieje kilka błędów, których każdy wielbiciel jajecznicy powinien się wystrzegać:

Źle wymieszane jajka

Łatwo jest pominąć ten prosty, chociaż kluczowy krok. Dobre wymieszanie jajek jest najlepszym sposobem na uzyskanie delikatnej i puszystej potrawy. Jeżeli nie poświęcisz na to czasu, żółtko i białko nie zmieszają się ze sobą odpowiednio, a jajecznica nie będzie dobrze napowietrzona i puszysta.

Dobra rada: Wymieszaj jajka tak, aby żółtko i białko połączyły się i tworzyły jednolity płyn. Mieszanie powinno zająć ci od 30 do 40 sekund.

Jajka wymieszane zbyt wcześnie

Chociaż wymieszanie białka i żółtka jest najważniejszym etapem przygotowania jajecznicy, trzeba wiedzieć, kiedy dokładnie wykonać tę czynność. Mieszanie ma sprawić, że potrawa będzie jednolita i puszysta, więc jeżeli zrobimy zbyt wcześnie, potrawa nie będzie dobrze napowietrzona.

Dobra rada: Białko i żółtko wymieszaj tuż przed wylaniem ich na patelnię. Dzięki temu uzyskać przepysznie puszystą jajecznicę.

Zbyt gorąca patelnia

Wiele potraw należy przygotowywać na dobrze nagrzanej patelni. Sprawy mają się nieco inaczej w przypadku jajecznicy. Jeżeli nie będziesz uważać, możesz przegotować lub przypalić swoją potrawę.

Dobra rada: Cierpliwość to klucz do sukcesu. Jajecznica musi być przygotowywana na małym ogniu, dzięki czemu będziesz mieć większą kontrolę i z łatwością uzyskasz ulubioną konsystencję.

Zła patelnia

Jeśli zamierzasz podać jajecznicę na śniadanie, używanie największej patelni, jaką posiadasz, nie ma sensu. Smażąc na patelni o dużej średnicy ryzykujesz, że jajka zetną się zbyt mocno lub nawet przypalą. Jeżeli jednak przygotowujesz jajecznicę dla kilku osób, nie wylewaj jajek na zbyt małą patelnię, ponieważ danie zetnie się nierównomiernie.

Dobra rada: Jeśli przygotowujesz jajecznicę z niewielu jajek, wybierz małą patelnię, najlepiej z powłoką, do której jedzenie nie przywiera.

Zbyt długie smażenie

Jeżeli pozostawisz jajecznicę na patelni zbyt długo, możesz się spodziewać, że potrawa zrobi się sucha i twarda. Chyba nie na to masz ochoty? Oczywiście, trzeba mieć pewność, że jajka się ścięły, ale nie można pozwolić, żeby zamieniły się w wyschnięte, przypalone grudki.

Dobra rada: Zdejmij patelnię z ognia tuż przed tym, kiedy jajka się zetną. Ciepło

z nagrzanej patelni sprawi, że jajecznica podsmaży się jeszcze odrobinę, czyli do pożądanej, idealnej konsystencji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama