Reklama

Zioła, które regenerują i wzmacniają trzustkę

Chora trzustka długo nie daje o sobie znać, ale gdy zacznie boleć, na leczenie może być już za późno. Dlatego trzeba o nią szczególnie dbać, zwłaszcza że narząd ten nie potrafi się regenerować tak jak wątroba. Aby wzmocnić i wspomóc trzustkę, warto sięgnąć po zioła, które pobudzają ją do działania i stymulują jej czynności wydzielnicze. Które zioła najlepiej wpływają na trzustkę? Oto kilka z nich.

Glistnik jaskółcze ziele łagodzi objawy towarzyszące chorobom trzustki

Niezdrowy styl życia i częste spożywanie ciężkostrawnych produktów oraz smażonych i tłustych dań źle odbija się na trzustce. W jej regeneracji pomagają natomiast posiłki łatwostrawne, a także rośliny i zioła, które dostarczają enzymów i substancji pobudzających pracę tego narządu. Jednym z takich produktów jest glistnik jaskółcze ziele - roślina z rodziny makowatych stosowana od tysięcy lat w medycynie ludowej. Glistnik zawdzięcza swoje właściwości przede wszystkim alkaloidom, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie. Poza tym roślina zawiera kwasy organiczne, flawonoidy i karetonoidy.

Jaskółcze ziele działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz żółciopędnie. Glistnik może łagodzić bóle żołądkowe, nudności i wymioty towarzyszące chorobom trzustki. Z jaskółczego ziela przygotowuje się wywar, zalewając jeden liść szklaną wrzącej wody i parząc pod przykryciem przez 20 minut. Należy pić go trzy razy dziennie.

Czarnuszka siewna poprawia pracę trzustki i obniża poziom cukru

Sprzymierzeńcem w regeneracji trzustki jest również czarnuszka siewna, roślinna z rodziny jaskrowatych. Znajduje się w niej sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9) oraz tymochinon - olejek eteryczny o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu czarnuszka wykorzystywana jest w leczeniu chorób trzustki. Wykazuje ona właściwości moczopędne, żółciopędne i rozkurczające mięśnie gładkie. Wywar z czarnuszki poprawia trawienie, poprawia pracę trzustki i wątroby, a do tego obniża poziom cukru.

Z czarnuszki warto przygotować wywar. Wystarczy zalać łyżkę nasion dwoma szklankami wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po zagotowaniu należy odcedzić wywar i pić trzy razy dziennie.

Nagietek lekarski pobudza wydzielanie soku trzustkowego

Kwiat nagietka lekarskiego od wieków wykorzystywany jest jako roślinna lecznicza. W nagietku znajduje się wiele cennych substancji aktywnych, np. flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, związki trójterpenowe, śluzy, gorycze i kwas jabłkowy. Kwiat nagietka reguluje wydzielanie soku trzustkowego i żółci, ma również silne właściwości rozkurczowe, które zapobiegają skurczom układu pokarmowego i jelit. Nagietek zregeneruje nie tylko trzustkę, ale też wątrobę, a oprócz tego pomoże na wrzody żołądka i dwunastnicy.

Aby przyrządzić napary z nagietka, należy zalać jedną łyżeczkę suszonych kwiatów jedną szklanką wrzącej wody i odstawić na 5-10 minut. Herbatę należy pić dwa razy dziennie.

Pokrzywa zwyczajna poprawia funkcje wydzielnicze trzustki

Trzustkę można zregenerować i wzmocnić również za pomocą naparu z pokrzywy zwyczajnej. Jej liście są bogatym źródłem flawonoidów, garbników i witaminy K. Świetnie oczyszczają organizm z toksyn, a dzięki kwasowi pantotenowemu działają przeciwzapalnie. Dlatego pokrzywę często wykorzystuje się do leczenia chorób trzustki i układu pokarmowego. Pokrzywa zwyczajna stymuluje trzustkę do wydzielania enzymów trawiennych, uaktywnia pracę układu trawiennego i wpływa na lepsze przyswajanie składników odżywczych. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne w przypadku cukrzycy.

Dwie łyżki ziela pokrzywy należy zalać dwoma szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Napar odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Należy pić pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie. Kurację najlepiej przeprowadzać interwałowo - np. pić napar przez trzy tygodnie, a potem zrobić trzy tygodnie przerwy. 

Mniszek lekarski pobudza trawienie i zapobiega zastojom żółci

Ziołem, które pomaga regenerować trzustkę, jest także mniszek lekarski, popularna roślina lecznicza. Pobudza czynność wydzielniczą trzustki i zapobiega powstawaniu zastojów żółci. Mniszek stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i pobudza trawienie, działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Roślina świetnie wpływa również na funkcjonowanie wątroby, a do tego obniża poziom cukru we krwi.

Aby przygotować herbatę z mniszka, należy jedną łyżkę kwiatów zalać dwoma szklankami wody i gotować przez 20 minut. Napar odcedzamy i pijemy dwa razy dziennie po szklance. 

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama