Reklama

Zioła, które przyspieszają trawienie i metabolizm

Wiele ziół rosnących w Polsce to rośliny o niezwykłych właściwościach. Spora część z nich zawiera substancje, które pomagają w regulowaniu trawienia i przyspieszaniu metabolizmu. Warto więc korzystać z ich działania i stosować wtedy, gdy przemiana materii zwalnia. Dzięki temu możemy pozbyć się zbędnych kilogramów i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Jakie zioła przyspieszają trawienie i metabolizm? Oto kilka z nich.

Reklama

Mniszek lekarski

Jednym z popularnych ziół, które pomagają w procesie odchudzania, jest mniszek lekarski. Redukuje łaknienie i wchłanianie cukru, a do tego ma właściwości moczopędne, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z organizmu. Pobudza też pracę wątroby - działa żółciopędnie i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy. To wszystko sprawia, że mniszek przyspiesza przemianę materii, wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Pomaga również zredukować cellulit i jest często stosowany przy kamicy nerkowej, anemii, niewydolności nerkowej oraz reumatyzmie. Mniszek lekarski jest dostępny w aptece w formie soku lub herbatki do zaparzania. Można też samemu zebrać ziele (wczesną wiosną przed pojawieniem się pąków) lub kwiaty (w okresie kwitnienia od kwietnia do sierpnia) tej rośliny i zrobić z nich wywar.

Bratek polny, inaczej fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny, nazywany w tradycji ludowej bratkiem polnym, to roślina pełna substancji aktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Zawiera wiolutozyd, saponiny triterpenowe, śluz, alkaloidy i fenolokwasy. Dzięki temu składowi bratek świetnie wpływa na przemianę materii, działa moczopędnie i oczyszcza krew. Ponadto obecne w nim śluzy zwiększają uczucie sytości, przez ograniczają łaknienie. Warto dodać, że bratek pomaga przy zapaleniu pęcherza moczowego, kamicy moczowej, w uszkodzeniu nerek oraz przy trądziku młodzieńczym i chorobach skórnych. Ziele fiołka trójbarwnego zbiera się latem i suszy w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Można też zakupić gotową herbatkę z bratka.

Cząber

W celu pobudzenia metabolizmu i poprawy trawienia warto też sięgnąć po cząber. Ta roślina ma właściwości rozkurczowe, dzięki czemu pomaga szybciej wydalić zalegającą treść żołądkową z przewodu pokarmowego. Działa też lekko moczopędnie i przeciwpasożytniczo, a do tego zapobiega nadmiernej fermentacji, wzdęciom i biegunkom. Ponadto cząber jest źródłem błonnika pokarmowego, dlatego może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i zwiększać stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Oprócz tego działa antybakteryjnie, zapobiega występowaniu zakażeń grzybiczych i zawiera potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Cząber chętnie stosowany jest w kuchni jako przyprawa, którą wzbogaca się potrawy mięsne i warzywne. Świetnie komponuje się z zupami, ziemniakami, daniami z fasolą lub soczewicą oraz z mięsem takim jak cielęcina, drób, wieprzowina czy jagnięcina.

Łopian

Aby przyspieszyć przemianę materii i schudnąć, można również zastosować łopian większy. To roślina zielna, która obfituje w inulinę, białka, tłuszcze, fitosterole, glikozydy, saponiny, olejki eteryczne, związki poliacetylenowe, a także duże ilości siarki, fosforu i witaminy C. Łopian działa moczopędnie i napotnie oraz zwiększa wydzielanie śluzów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu oczyszcza jelita z toksyn, poprawia trawienie i pomaga w leczeniu nieżytu żołądka, zapalenia dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego oraz niewydolności wątroby. Łopian jest dostępny w sklepach zielarskich i aptekach. Można też samodzielnie przygotować napar i sok z łopianu.

Żeń-szeń

To popularna roślina wykorzystywana w medycynie ludowej od tysięcy lat. Korzeń żeń-szenia zawiera wiele substancji aktywnych, m.in. polipeptydy, saponiny triterpenowe, peptydoglukany, witaminy A, B1, B2, C i E oraz minerały: żelazo, miedź, wapń i cynk. Roślina znana jest szczególnie z tego, że doskonale wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Dodaje też dużo energii i usprawnia układ krążenia oraz poprawia koncentrację i nastrój. Jednak żeń-szeń przyspiesza też metabolizm i sprawia, że organizm sięga po zapasowe substancje zgromadzone w tkance tłuszczowej. To pozwala szybciej schudnąć i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Warto wspomnieć, że żeń-szeń obniża także poziom glukozy we krwi.

Mięta pieprzowa

Na układ pokarmowy i metabolizm świetnie wpływa również mięta pieprzowa. Działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i zwiększa ilość wytwarzanej żółci. Tym sposobem mięta usprawnia pracę jelit, a także ułatwia przemieszczanie się treści pokarmowej i przyswajanie substancji odżywczych. Ta roślina działa też wiatropędnie, więc pomaga przy zaburzeniach trawienia i schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych. Miętę można nabyć w aptece w postaci suszonych liści lub gotowych herbatek do zaparzania.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama