Reklama

Wywar z wrotyczu: Pomoże utrzymać ogród w ryzach!

Wrotycz pospolity to roślina, którą chyba każdy z nas przynajmniej raz na oczy widział, nawet jeśli nie za często ma okazję do pobytu poza miastem. Przez niektórych jest uznawana za chwast, a inni dostrzegają w niej potencjał ozdobny, gdyż można z niej stworzyć ciekawe kwietne kompozycje. Co ciekawe, wrotycz pospolity był doceniany przez naszych przodków jako roślina lecznicza i kulinarna. Choć obecnie raczej nie wykorzystuje jej się w kuchni ani w medycynie alternatywnej, to warto się nią zainteresować. Wrotycz, ze względu na swój bogaty skład, może pomóc uratować nasz ogród z opresji. Przygotowany wywar z wrotyczu może zniszczyć szkodniki i popularne choroby roślin, które dziesiątkują nasze uprawy. Jak go wykonać i stosować? Przekonajmy się.

Wrotycz pospolity: Roślina niepospolita

Wrotycz pospolity jest rośliną z rodziny astrowatych, która rośnie masowo nie tylko na terenie Polski, ale także w wielu miejscach w Europie. Z łatwością można go rozpoznać, wśród innych gatunków spotykanych na nieużytkach czy łąkach. Wrotycz bowiem dorasta do wysokości kilkunastu centymetrów: często składa się z kępy niższych łodyg pokrytych postrzępionymi liśćmi, a ponad nimi wyrastają wyższe, które zwieńczone są oryginalnymi, żółtymi kwiatostanami. Wrotycz pospolity swoją nazwę zawdzięcza powszechności występowania, ale w odniesieniu do jego właściwości jest uznawany przez większość za gatunek oryginalny i wyjątkowy. Do czego dawniej był wykorzystywany wrotycz pospolity?

Reklama

  • Jako surowiec leczniczy. Pomocny w dolegliwościach pasożytniczych, menstruacyjnych i reumatycznych.
  • Źródło olejków eterycznych. Idealny do aromaterapii.
  • Domowy repelent. Odstrasza szkodniki i insekty.
  • Sztuka kulinarna: Kwiatostany były smażone w cieście.

Obecnie, ze względu na skład wrotyczu pospolitego, nie stosuje się go w kulinariach i medycynie.

Co można znaleźć we wrotyczu pospolitym?

Wrotycz pospolity może pochwalić się nader bogatym składem. Wszystko to za sprawą olejku eterycznego, który znajduje się w tejże roślinie. Składa on się z wielu związków chemicznych, takich jak tujon, izotujon, kamfora, borneol, lakton, a także flawonoidy. Dzięki takiej zawartości substancji, wrotycz cieszy się bardzo intensywnym zapachem, który jest wyraźnie odczuwalny i przez wiele osób uznawany za przyjemny.

Niestety, istnieje również druga strona medalu. Choć tradycyjna medycyna stawiała go jako cenny środek leczniczy, to wraz z postępem medycyny stwierdzono, że może być dla człowieka toksyczny. Dlatego nie zaleca się już go ani w kulinariach, ani w lecznictwie. Czy zatem, nie warto się już wrotyczem interesować? Oczywiście, że tak!

Sprawdź: Te rośliny odstraszają muchy! Warto uprawiać je na balkonie i w ogrodzie

Wrotycz: Repelent i nawóz

Skoro wrotycz pospolity ma bogaty skład, to można stosować go jako domowy repelent. Jeśli męczą nas komary, meszki czy kleszcze, to wrotycz może być zasadzony w pobliżu naszego ogrodu, a także - zasuszony - stanowić barierę nie do przejścia w naszym domu. Warto wiedzieć, że intensywny zapach ziela może być pomocny w zwalczaniu moli! Jednak lepiej stosować go wyłącznie w przypadku tych obecnych w szafie, gdyż bogaty skład w kontakcie z żywnością może nam bardziej zaszkodzić. A co ze szkodnikami obecnymi w ogrodzie? Oczywiście - jeśli odpowiada nam wygląd wrotyczu - możemy go zasadzić w ogrodzie i działce, ponieważ nie ma większych wymagań uprawowych. Niestety, jest także ekspansywny, więc trzeba mieć na uwadze jego rozrost i stale go kontrolować. 

Wywar z wrotyczu: Zniszczy mszyce i stonkę

Jeśli zależy nam na pięknym wyglądzie ogrodu i działki, a jego obecność nie wpisuje się w charakter rabat, to nie znaczy, że nie można skorzystać z jego dobrodziejstwa. Wystarczy przygotować z niego wywar, który pomoże na wiele problemów występujących w ogrodzie. Do czego przyda się wywar z wrotyczu?

  • Do zwalczania stonki ziemniaczanej, mszyc, gąsienic i motyli.
  • Zniszczenia chorób roślin takich jak rdza czy mączniak prawdziwy.

Jak zrobić wywar z wrotyczu pospolitego?

Przygotowanie wywaru z wrotyczu nie jest skomplikowane. Wystarczy pół kilograma ziela zamoczyć w 10 litrach wody i odstawić na całą dobę. Po tym czasie całość należy zagotować przez 20 minut, ostudzić, przecedzić i przelać do innego, najlepiej zamykanego naczynia. Taki wywar z wrotyczu przed zastosowaniem na szkodniki lub choroby grzybowe trzeba rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:5 i pryskać zainfekowane rośliny.

Polecamy także:

Jak przygotować nawóz z drożdży? Najlepsze przepisy

Zwijanie liści pomidora. Przyczyny i zapobieganie

Poskrzypka - groźny szkodnik lilii i roślin cebulowych. Jak go zwalczać?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama