Reklama

Wytrzymają nawet w ekstremalnych warunkach. Pięć najlepszych roślin do kuchni

Ograniczona przestrzeń, wysoka temperatura, opary jedzenia czy duża wilgotność. Z takimi warunkami muszą mierzyć się rośliny doniczkowe w kuchniach. Dla wielu gatunków tego rodzaju okoliczności są zabójcze, lecz miłośnicy kwiatów nie są na straconej pozycji i nadal mogą cieszyć się widokiem zielonych akcentów podczas przyrządzania posiłków. Grunt to dokonać właściwego wyboru. Jakie rośliny nadają się do postawienia w kuchni?

Kuchnia jak poligon: Co czeka rośliny doniczkowe?

W każdym wnętrzu odnaleźć można plusy i minusy, gdy mowa o warunkach do uprawy kwiatów doniczkowych. Kuchnia wydaje się jednak ekstremalnym pomieszczeniem. To właśnie w niej dochodzi do dużych wahań temperatury - od ciepła buchającego z rozgrzanego pieca do przeciągów, kiedy postanowimy nieco przewietrzyć. Osady z potraw, które niejednokrotnie pojawiają się niebezpiecznie blisko doniczek, wilgoć czy brak dostatecznego dostępu do naturalnego światła to kolejne wyzwania.

Okazuje się jednak, że istnieją gatunki, które doskonale znoszą takie traktowanie. To świetna wiadomość, ponieważ zielone lub kwitnące okazy uprzyjemniają pracę w kuchni i wprowadzają do niej bardziej przytulny klimat. Jakie rośliny doniczkowe można postawić w kuchni? Zapoznaj się z naszą listą.

Reklama

Co zrobić, gdy przelejemy roślinę doniczkową? 5 sposobów na uratowanie przelanej rośliny

Zamiokulkas do ciemnej kuchni

Efektowne mięsiste liście i łatwość uprawy sprawiają, że zamiokulkas zamiolistny zdobywa serca nie tylko początkujących ogrodników i miłośników domowej zieleni. Roślina doskonale rozwija się w ciemnych miejscach - nadmiar ostrego światła wręcz mu nie służy. Dodatkowo znosi niedostatek wody, jest odporny na choroby i szkodniki. Wymagania pielęgnacyjne zamiokulkasa są wyjątkowo niewielkie, więc do kuchni nadaje się bardzo dobrze.

Alokazja: Temperatura w kuchni nie jest jej straszna

Naturalnym środowiskiem występowania tej atrakcyjnej rośliny są tropikalne lasy deszczowe. Ciepło i wilgoć panujące w kuchniach okazują się całkiem dobrą namiastką tych warunków, więc z powodzeniem można ustawić ją na kuchennym parapecie. Stanowisko w uprawie alokazji jest kluczowe, ponieważ zalicza się ona do okazów światłolubnych. Ma tendencję do rozrastania się, więc warto zadbać, by w danym miejscu nie było zbyt ciasno.

O jej dekoracyjnych walorach decyduje wygląd liści. Wyrastają na długich łodygach, najczęściej mają strzałkowaty kształt. Występują w różnych barwach: zielonej, ciemnoczerwonej i fioletowej z ładnie kontrastującym unerwieniem w kolorze kremowym lub jasnozielonym. Roślinę znajdziesz również pod polską nazwą zakleśń, bywa nazywana potocznie "uchem słonia".

Sprawdź: Jaki bluszcz wybrać do domu, by mieć z niego korzyści

Zielistka jak kuchenny "filtr"

Sympatyczna roślina również cieszy się opinią łatwej w uprawie i mało wymagającej. Przebywając w kuchni, będziesz mógł całkowicie poświęcić się swoim kulinarnym eksperymentom. Wystarczy, że podlejesz zielistkę w momencie, gdy podłoże w doniczce będzie suche.

Co ważne, zielistka zajmuje wysokie miejsca na zestawieniach roślin oczyszczających powietrze. Taka zdolność z całą pewnością okaże się przydatna w kuchni, w której unoszą się najróżniejsze opary.

Skrzydłokwiat: Elegancki i praktyczny

Uroku nie można odmówić okazowi w całości. Pięknie wyglądają zarówno dekoracyjne liście, jak i imponujące kwiaty. Mimo swojej elegancji doskonale będzie sprawować się w kuchni. Podobnie jak zielistka cieszy się opinią roślinnego oczyszczacza powietrza, więc jego umieszczenie w tym problematycznym pomieszczeniu ma same zalety.

Postaraj się znaleźć dla niego miejsce blisko okna, ale nie tuż przy szybie. Półcieniste stanowisko dla skrzydłokwiatu będzie jak znalazł. Pamiętaj również o regularnym przecieraniu jego błyszczących liści z kurzu i osadów, które mogą na nich lądować pod wpływem unoszącej się w kuchni pary.

Jakie rośliny nadają się do łazienki? Oto lista wybranych gatunków

Sansewieria nigdy nie wychodzi z mody

Odpowiadając na pytanie, jakie kwiaty do kuchni wybrać, trudno byłoby pominąć sansewierę gwinejską. Zwana także wężownicą lub językiem teściowej, cieszy oko sztywnymi liśćmi o zaostrzonym kształcie.

Cechuje ją duża cierpliwość - zwłaszcza w kontekście dostaw wody. Wybaczy nawet błędy pielęgnacyjne, a do tego doskonale poradzi sobie w ciepłej kuchni w pobliżu nagrzanych urządzeń. Ważne jednak, by sansewieria miała dostęp do światła. W najgorszym wypadku możesz ustawić ją w miejscu półcienistym, choć musisz przygotować się na to, że kolor liści będzie w takich warunkach mniej intensywny.

Polecamy:

Zapomniana konkurentka aloesu. Jak pielęgnować żyworódkę i korzystać z jej właściwości leczniczych?

Jak przycinać storczyka? W ten sposób zmobilizujesz go do kwitnienia

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama