Reklama

Woda brzozowa: Właściwości i zastosowania

Sok z brzozy cieszy się ogromną popularnością w medycynie naturalnej. Najcenniejsza jest woda pozyskiwana z pnia, ale wiele korzystnych właściwości posiada także sok z pączków i liści brzozy. Jest pomocny w łagodzeniu objawów reumatyzmu i rwy kulszowej, wzmacnia odporność i wspiera układ krążenia oraz nerki. Wiele osób uważa też, że jest skuteczny przy wrzodach, a nawet chroni przed niektórymi nowotworami. Co zawiera sok z brzozy? Jak pozyskać wodę brzozową i jak ją stosować, by wzmocnić organizm?

Reklama

Sok z brzozy – właściwości

Sok z brzozy, zwłaszcza ten pozyskany z pnia, zawiera mnóstwo wartościowych substancji: naturalne przeciwutleniacze, garbniki, sole mineralne, aminokwasy i ważne pierwiastki. Stymulują one układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych. Woda brzozowa działa też przeciwzapalnie i pomaga obniżyć gorączkę. Jest pomocna w łagodzeniu objawów grypy, takich jak bóle gardła, kości, stawów i mięśni.

Jak stosować sok z brzozy?

Sok z brzozy najlepiej pić na zimno – trzy razy dziennie po 50 ml przez 2-3 tygodnie. Płyn ma specyficzny smak, więc można dodać do niego odrobinę miodu lub cytryny. Na bóle reumatyczne warto stosować okłady z wody brzozowej. W aptekach dostępne są również maści zawierające sok.

Woda brzozowa a choroby

Świeży sok z brzozy niweluje też uporczywe dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka. Ze względu na duże ilości potasu i żelaza woda brzozowa korzystnie wpływa na układ krążenia – reguluje ciśnienie tętnicze krwi i chroni przed anemią. Z kolei sok z liści brzozy działa moczopędnie i wspiera organizm w usuwaniu toksyn. Zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych. Wiele osób uważa też, że woda brzozowa jest cenną substancją w profilaktyce nowotworu płuc. Okłady z soku z brzozy łagodzą również objawy reumatyzmu i rwy kulszowej.

Jak pozyskać sok z pnia brzozy?

Sok z brzozy jest dostępny w aptekach i drogeriach. Jednak najlepsze efekty osiągniemy, jeśli samodzielnie pozyskamy świeżą wodę brzozową z pnia. Najlepszym momentem jest marzec i kwiecień, gdy na drzewie nie ma jeszcze pąków i liści. W pniu należy wywiercić otwór głęboki na kilka centymetrów i włożyć w niego np. słomkę do napojów. Przymocowujemy do niej plastikową butelkę (można zrobić otwór w nakrętce), która po kilku-kilkunastu godzinach powinna napełnić się płynem. Otwór w pniu należy zalepić gliną. Sok można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama