Reklama

Rzeżucha na wacie: Jak ją siać krok po kroku?

Rzeżucha, oficjalnie nazywana pieprzycą siewną, w wielu domach jednoznacznie kojarzona jest z Wielkanocą. Roślinę uznaje się za symbol życia i witalności, więc nie powinno brakować jej na naszych stołach wiosną. Warto jednak uświadomić sobie, że domową uprawę można rozpocząć w dowolnym momencie w roku! Jak się za to zabrać? Przedstawiamy instrukcję siania rzeżuchy na wacie, czyli prawdopodobnie najprostszej metody na uzyskanie świeżych, odrobinę pikantnych i niezwykle zdrowych kiełków.

Rzeżucha na Wielkanoc: Niezbędne akcesoria

Pieprzyca doskonale sprawdza się jako naturalna ozdoba odświętnie udekorowanych stołów, wprowadzająca wiosenną atmosferę. Tego właśnie trzeba nam po długiej zimie! Jednocześnie jej walory zdrowotne są naprawdę imponujące, a potrawy wzbogaca wyrazistym smakiem. Doskonale komponuje się z jajkami, więc nic dziwnego, że rzeżucha na Wielkanoc to dla wielu osób punkt obowiązkowy.

Co jest potrzebne do jej uzyskania? Nasiona rzeżuchy znajdziemy w większości sklepów ogrodniczych, a nawet w niektórych kwiaciarniach. Do tego niezbędne będą także:

Reklama

  • wata kosmetyczna,
  • wypukłe naczynie np. nieduża miseczka,
  • talerz o średnicy większej niż naczynie, na którym wysiejemy rzeżuchę.

Jak siać rzeżuchę na wacie?

Z tym zadaniem poradzi sobie każdy. W uprawę rzeżuchy możesz zaangażować także najmłodszych domowników! W ten sposób wspólnie stworzycie własną świąteczną tradycję. Jak przeprowadzić sianie rzeżuchy krok po kroku?

  • Miseczkę odwróć do góry dnem i postaw ją na talerzu - będzie on stanowić ochronę przed zalaniem blatu lub parapetu.
  • Kawałkiem waty kosmetycznej obłóż wypukłe naczynie i polej dość obficie wodą - powinna być mocno wilgotna.
  • Watę równomiernie obsyp nasionami rzeżuchy. Postaraj się robić to w ten sposób, by były blisko siebie. Dzięki temu pieprzyca ładnie się zagęści.
  • Możesz delikatnie docisnąć nasiona do waty, by nie zsunęły się z jej powierzchni.
  • Spryskaj wodą.
  • Naczynie z nasionami rzeżuchy ustaw w ciepłym i suchym miejscu. Codziennie zraszaj wodą.

Sprawdź: Jak zrobić wegański majonez?

Ile dni rośnie rzeżucha?

Obserwowanie jej rozwoju będzie bardzo satysfakcjonujące. Zastanawiasz się, ile rośnie rzeżucha i kiedy będzie można jej skosztować? Najwierniejsi, a zarazem najmniej cierpliwi smakosze dodają ją do sałatek i kanapek już po sześciu lub siedmiu dniach. Jednak rzeżucha najdorodniejsza jest po upływie 10-14 dni. Jeśli więc zależy ci na jej obecności w wielkanocnym jadłospisie, zaplanuj jej wysiewanie z odpowiednim wyprzedzeniem.

Właściwości rzeżuchy

Kojarzenie jej ze zdrowiem i wiosenną energią nie jest przypadkowe. Choć rzeżucha nie osiąga dużych rozmiarów, jej walory lecznicze są naprawdę imponujące. Zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki której wzmacnia naczynia krwionośne i skórę, ale także wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed szybkim starzeniem.

Jej pikantny smak świadczy o działaniu dezynfekującym. Wspiera pracę przewodu pokarmowego, pomaga w usuwaniu toksyn. Rzeżucha jest sprzymierzeńcem osób, którym zależy na spadku wagi. Wpływa na regulowanie poziomu cukru, pomaga w prawidłowej pracy jelit, ogranicza napady głodu i w naturalny sposób zapobiega zaparciom. Niewątpliwie przyda się podczas wielkanocnego ucztowania!

Polecamy:

Jak zadbać o jelita na wiosnę? Najlepsze diety oczyszczające

Dlaczego warto jeść botwinę?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rzeżucha na wacie | rzeżucha domowa | sadzenie rzeżuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama