Reklama

Pokrzywa: Wzmocni bujny wzrost roślin. Najlepsza na mszyce

Pokrzywa nie jest specjalnie urodziwa, szybko się rozplenia i przez większość uznawana jest za uporczywy chwast, a w dodatku po dotknięciu parzy skórę. Jednak mimo tych mało zachęcających cech z co najmniej kilku powodów zasługuje na uwagę i ogólne poważanie. Niczym soczewka skupia w sobie bogactwo witamin, składników mineralnych i substancji organicznych, które fantastycznie wpływają na ludzki organizm i wzmacniają ochronę przed groźnymi chorobami. Ale na tym nie kończą się jej zastosowania. Pokrzywa uznawana jest za naturalnego sojusznika roślin, gdyż perfekcyjnie wspiera ich bujny wzrost i jednocześnie uchodzi za zaciekłego wroga szkodników powszechnie nienawidzonych przez ogrodników, takich jak mszyce, przędziorki czy mączniaki. Jak wykorzystać pokrzywę w formie naturalnego nawozu i przygotować z niej gnojówkę, wywar czy wyciąg? Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.

Reklama

Pokrzywa - bogactwo składników

Pokrzywa to prawdziwa kopalnia składników mineralnych. Dostarcza m.in. cennych witamin A, C, K i tych z grupy B; niezbędnych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, azot, magnez, wapń, żelazo, cynk, krzem czy mangan oraz substancji biologicznie czynnych, spośród których na szczególną uwagę zasługują: chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, garbniki, enzymy oraz kwasy organiczne. To właśnie dzięki nim wyjątkowo dobroczynnie działa na ludzki organizm. Doskonale regeneruje skórę, włosy i paznokcie; w pełni naturalnie i skutecznie obniża też ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Poza tym stymuluje pracę wątroby i nerek, perfekcyjnie detoksykuje organizm, hamuje krwawienie, zapobiega nadmiernej potliwości i okazuje się niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu anemii. (Sałatka z młodych liści pokrzywy to kopalnia witamin i składników mineralnych. Perfekcyjnie eliminuje groźne niedobory w organizmie).

Preparaty z pokrzywy na bujny wzrost roślin i atak szkodników

Poza medycyną naturalną i kosmetyką pokrzywa znalazła szerokie zastosowanie w ogrodnictwie. Skumulowane w jej liściach składniki odżywcze stymulują bujny wzrost rozmaitych roślin - kwiatów, warzyw, owoców czy krzewów - i wspierają ich kwitnienie, a poza tym okazują się wyjątkowo skuteczne w walce z atakującym je chorobami i szkodnikami, takimi jak szara pleśń, mszyce, mączniaki czy przędziorki.

By pokrzywa przysłużyła się zdrowiu, należy zbierać wyłącznie młode liście rośliny, gdyż w starszych okazach kumulują się toksyny, które mogą uszkadzać wątrobę i nerki. Istotne jest też miejsce zbioru. Zalecane są pola i łąki oddalone od dróg i obiektów przemysłowych, a tym samym jak najmniej zanieczyszczone.

Gnojówka z pokrzywy wzmocni rośliny

Najczęściej na bazie pokrzywy przygotowywana jest gnojówka, która pełni rolę naturalnego nawozu, a tym samym wspiera zdrowy i szybki wzrost roślin. Można ją także stosować w formie oprysku i wykorzystać do walki z mszycami, przędziorkami, mączniakami i szarą pleśnią. Oczywiście, by w pełni zdała egzamin i spełniła powierzone jej zadania, powinna zostać wcześniej rozcieńczona z wodą. Ale po kolei.

Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy?

Bazą gnojówki z pokrzyw są młode, świeżo zebrane liści i pędy pokrzywy. Trzeba je umieścić w plastikowej lub drewnianej beczce bądź pojemniku ( naczynia metalowe nie zdadzą egzaminu, gdyż w procesie fermentacji zachodzą niepożądane reakcje chemiczne między składnikami zawartymi w roślinie a metalem), a następnie zalać wodą, dodać garść kredy i odstawić na co najmniej dwa tygodnie w miejsce znacznie oddalone od domu i w tym czasie kilka razy przemieszać. Zalecana proporcja to: 1 kg świeżych pokrzyw na 10 l wody.

O tym warto pamiętać

Są cztery kwestie, których nie wolno pominąć przy sporządzaniu pokrzywowej gnojówki. Po pierwsze roztwór wydziela intensywny zapach, który można złagodzić, dodając do niego walerianę albo nawóz wapienny - np. kredę. Poza tym naczynie bądź pojemnik na gnojówkę powinno mieć odpowiednią wielkość - roztwór wskutek fermentacji mocno się pieni. O tym, że roztwór jest gotowy do użycia, świadczy brak pęcherzyków gazu na powierzchni, czyli zanik wspomnianego pienienia się. Zanim gnojówka zostanie użyta do wzmacniania roślin, wymaga rozcieńczenia - w proporcji 1 l roztworu na 10 l wody. Nierozcieńczoną gnojówką można polewać kompost.

Do jakich roślin wykorzystać gnojówkę z pokrzywy?

Gnojówkę najlepiej wykorzystać do wzmacniania roślin, które mają duże wymagania pod względem ilości składników odżywczych takie jak: pomidory, ogórki, kalafiory, róże, kwiaty jednoroczne, byliny, krzewy i drzewa owocowe. Z kolei nie wolno jej stosować w uprawie fasoli, grochu, cebuli i czosnku.

Gnojówka z pokrzywy najlepsza na mszyce i szarą pleśń

Roztworem z gnojówki można nie tylko podlewać i wzmacniać rośliny, ale także opryskiwać całe okazy. Wszystko po to, aby skutecznie pozbyć się atakujących je szkodników i zalążków chorób grzybiczych. Gnojówka po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:20 służy do zwalczania mszyc i przędziorków, a w proporcji 1:10 sprawdza się w walce z mączniakiem rzekomym i szarą pleśnią.

Wyciąg z pokrzywy najlepszy na mszyce

Znacznie łagodniejszym w działaniu od gnojówki z pokrzywy jest wyciąg z rośliny. Nie wymaga on rozcieńczania z wodą i stosowany jest głównie do walki ze szkodnikami, takimi jak mszyce czy przędziorki. Do przygotowania wyciągu potrzebne są młode liście rośliny i woda. (Trzeba umieścić je w plastikowym pojemniku i zalać wodą). Zalecana proporcja to 0,5 kg liści pokrzywy na 5 litrów wody. By preparat był gotowy do użycia, potrzebna jest doba. Po tym czasie preparatem można spryskać całe okazy i powtarzać zabieg przez cały okres wegetacyjny.

Wywar z pokrzywy wzmocni rośliny

Alternatywą dla wyciągu z pokrzywy jest wywar z rośliny. Do jego przygotowania potrzeba pół kilograma świeżych liści pokrzywy i pięciu litrów wody. Mieszankę trzeba gotować przez pół godziny. Po tym czasie i starannym wystudzeniu jest w zasadzie gotowa do użycia. Preparat trzeba tylko rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:5 i podlać albo spryskać nim okazy. Będą rosły bujnie jak na drożdżach. Wywar z pokrzywy najlepiej stosować wiosną.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama