Reklama

Podlej tym grubosza. Drzewko szczęścia będzie rosło jak na drożdżach

Zastanawiasz się, jak pielęgnować rośliny doniczkowe, by rosły zdrowo i bujnie? Wystarczy, że rozejrzysz się we własnym domu. W jego zakamarkach kryją się naturalne specyfiki, które niejednokrotnie działają lepiej niż syntetyczne preparaty. Poszukiwania rozpocznij od kuchni. Szczególnie skup się na wodzie po gotowaniu jajek. Zwykle ląduje w zlewie – to błąd! Przysłuży się gruboszowi i innym gatunkom na parapetach.

Jak dbać o kwiaty? Poznaj właściwości skorupek jaj

Gotowanie jajek kojarzymy głównie z pracą nad posiłkiem. Czemu jednak nie upiec dwóch pieczeni na jednym ogniu? Po wyłączeniu kuchenki postaraj się nie wylewać wody po jajkach do zlewu, co wielu z nas robi machinalnie. W ten sposób pozbywasz się jednej z najlepszych domowych odżywek do kwiatów doniczkowych.

Co zawierają skorupki jajek? Podczas gotowania wytrąca się z nich przede wszystkim dobrze przyswajalny wapń, czyli pierwiastek niezbędny do wzrostu i utrzymania roślin w dobrej kondycji. Domowe ogrodnictwo w duchu zero waste? W to nam graj! Tym bardziej że jajeczne skorupki to skarbnica licznych witamin, a także fluoru, krzemu, cynku, żelaza i manganu, które również są potrzebne do tworzenia mocnego systemu korzeniowego oraz dorodnego rozwoju części naziemnych.

Reklama

Na to uważaj: Do dbania o kwiaty nadaje się wyłącznie woda, która nie była solona. Konieczne jest również odczekanie, aż ostygnie.

Sprawdź również: Tani lek z apteki. Na paprotki działa równie skutecznie, jak na ludzi

Jakie rośliny podlewać wodą po gotowaniu jajek?

Z racji tego, że woda po jajkach cechuje się neutralnym pH, nadaje się doskonale do roślin, które lubią właśnie takie środowisko. Jej użycie zaleca się również do gatunków, które dobrze rozwijają się w warunkach lekko zasadowych. Dzięki temu inne składniki pokarmowe są przez rośliny efektywniej wchłaniane.

  • Rośliny doniczkowe, które docenią podlewanie wodą po ugotowanych jajkach: grubosz, sansewieria, olender, kliwia, bugenwilla.
  • Stosuj także do roślin ogrodowych: piwonii, lawendy, jeżówki, liliowca i żurawki.
  • Przysłuży się owocom i warzywom: winogronom, ogórkom, pomidorom, paprykom, jarmużowi, fasoli i kapuście.

Podlej grubosza, szybko zobaczysz efekty

Grubosz to okaz domowy, który wyjątkowo dobrze reaguje na podlewanie wodą po gotowanych jajkach. Nazywany jest także drzewkiem szczęścia, a według tradycyjnych wierzeń przyciąga bogactwo oraz wszelką pomyślność. Podobno należy mieć go w swoim otoczeniu, gdy zaczynamy nowe przedsięwzięcie w życiu. Warto więc zadbać o niego ze szczególną troską, by nieco pomóc losowi.

W pielęgnacji grubosza ważne jest zapewnienie mu dostępu do światła i regularne usuwanie wody zalegającej w podstawce. Dzięki temu dekoracyjne liście będą ładnie wybarwione, a korzenie zabezpieczone przed gniciem.

Podlewanie grubosza wodą, która została po ugotowaniu jajek na twardo, pomoże uporać się z niedoborami wapnia. Objawy tego stanu zauważysz na podstawie:

  • zahamowania wzrostu,
  • żółknięcia, a z czasem brązowienia liści,
  • utraty jędrności liści.

Jeśli w porę nie zareagujesz, roślina obumrze. Nie doprowadzaj do tego stanu, działając profilaktycznie, używając wody po jajkach do podlewania. Pamiętaj, by częstotliwość dostarczania wody dopasować do wymagań grubosza. Jako sukulent nie potrzebuje jej w hurtowych ilościach. Gdy temperatura w mieszkaniu przekracza 20°C, podlewaj go co 10-14 dni.

Polecamy:

Co zrobić, gdy przelejemy roślinę doniczkową? 5 sposobów na uratowanie przelanej rośliny

Dlaczego grubosz jajowaty gubi liście? Pielęgnacja krok po kroku

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama