Reklama

Obrywanie liści pomidorów krok po kroku. Tak przyspieszysz dojrzewanie owoców

W uprawie pomidorów większość z nas koncentruje się na wyborze odpowiedniego stanowiska, nawożeniu oraz regularnym podlewaniu. To absolutne podstawy, jeśli chcemy uzyskać zadowalający plon. Warto jednak wziąć pod uwagę także obrywanie liści pomidorów. To nieskomplikowany zabieg, który przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mogą doczekać się degustacji dorodnych i soczystych warzyw. Jego wykonanie nie jest trudne, lecz trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad. Podpowiadamy, jak wykonać obrywanie liści pomidora, aby nie zaszkodzić swoim uprawom.

Co daje obrywanie liści pomidorów?

Nie jest to zabieg absolutnie obowiązkowy w pielęgnacji pomidorów, lecz jego umiejętne przeprowadzenie przyspieszy dojrzewanie dorodnych, smacznych i aromatycznych owoców. Często wymieniany jest również jako element profilaktyki mającej na celu zminimalizowanie ryzyka pojawienia się chorób grzybowych pomidorów. Najczęstszą ich przyczyną jest bowiem kontakt dolnych liści z podłożem oraz wilgoć zalegająca na ich powierzchni po podlewaniu lub opadach deszczu. Ponadto dzięki usuwaniu liści poprawia się wentylacja krzewów oraz dostęp do światła słonecznego.

Reklama

Zobacz: Pielęgnacja pomidorów w ogrodzie. Pięć zabiegów, o których każdy ogrodnik musi pamiętać

Kiedy obrywać liście pomidorów? Terminarz ogrodnika

Trzeba wziąć pod uwagę, że odcinanie lub odrywanie liści nie sprzyja zawiązywaniu nowych owoców. Z tego względu do działania przejść można dopiero w momencie, gdy na krzaku znajduje się już dużo owoców, które osiągnęły pożądany rozmiar. Podkreślamy, że obrywanie liści pomidorów przeprowadzane jest głównie w celu szybszego dojrzewania i uzyskania najlepszego smaku naszych ogrodowych lub działkowych upraw.

Jak obrywać liście pomidora? Najważniejsze zasady

W tej kwestii nie warto stawiać na improwizację. Łatwo bowiem o błędy, które mogą narazić pomidorowe krzaki na infekcje i pogorszyć stan upraw. Przedstawiamy krótki poradnik, który każdy miłośnik samodzielnej uprawy pomidorów powinien mieć pod ręką.

  • Na obrywanie liści pomidorów wybieraj ciepłe, suche i słoneczne dni. Nie rób tego wieczorem! Im szybciej rana powstała wskutek usunięcia liści wyschnie i "zagoi się", tym lepiej. Wilgoć sprzyja atakom chorób grzybowych.
  • Liście obrywać możesz ręcznie lub używać sekatora. Pamiętaj o higienie! W zależności od wybranej metody dokładnie umyj ręce, korzystaj z czystych rękawic lub zdezynfekowanych narzędzi ogrodniczych. Inaczej istnieje duże ryzyko przenoszenia chorób z innych roślin ogrodowych i uprawnych.
  • Usuwać należy liść w całości. Dzięki temu rana jest minimalna. Jeśli pozostawimy np. fragmenty ogonków, z czasem zaczną gnić, a to osłabi całą roślinę.
  • Jednorazowo obrywa się maksymalnie trzy liście z jednej rośliny. Najbezpieczniejszą opcją jest usuwanie jednego liścia dziennie. Rozmach w tej kwestii mógłby bardzo zaszkodzić pomidorom, więc umiar staje się zasadą nadrzędną! Po zakończeniu zabiegu na każdym krzaku powinno zostać nie mniej niż 15 liści. Gwarantuje to roślinie możliwość przeprowadzania fotosyntezy.

Które liście pomidorów obrywać?

Naszą uwagę w pierwszej kolejności powinny zwrócić liście z niepokojącymi oznakami - przebarwieniami, żółknące, usychające. Mogą być to objawy chorób, więc trzeba wyeliminować je od razu, by nie miały szansy rozprzestrzeniać się na kolejne partie rośliny.

Skupiajmy się również na liściach, które stykają się z podłożem. W glebie mogą znajdować się groźne patogeny, dla których kontakt z liśćmi jest najprostszą drogą do opanowania pomidorów w całości. Tam również magazynuje się najwięcej wilgoci. Następnie obrywamy liście rosnące pod najniższym gronem i stopniowo kierujemy się coraz wyżej.

Warto pamiętać: Zdrowe liście po usunięciu można wykorzystać do zrobienia gnojówki lub dorzucić do kompostownika.

Polecamy:

Jak stosować drożdże na ogórki? Jakich efektów się spodziewać?

Jak uprawiać pomidorki koktajlowe? Trzymaj się tych wskazówek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa pomidorów | pomidory | porady ogrodnika

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama