Reklama

Jakie rośliny odrosną z resztek?

Podczas przygotowywania obiadu lub innych posiłków odcinamy z warzyw niejadalne resztki i wyrzucamy je na kompost. Jeśli jednak nie mamy gdzie ich się pozbywać, to warto dać im drugie życie i stworzyć ekologiczny warzywniak we własnym domu. Istnieje bowiem wiele roślin, które potrafią odrosnąć z końcówek i resztek. Wystarczy tylko trochę wody, ziemi i odrobina cierpliwości, aby fragmenty warzyw ukorzeniły się i przyjęły. Będziemy wtedy mogli cieszyć się zdrowymi warzywami cały rok. W taki sposób warto uprawiać m.in. cebulę, sałatę czy seler. Przyda nam się również pod ręką imbir czy awokado. Jakie jeszcze rośliny mogą odrosnąć z resztek? Sprawdźmy.

Cebula

Jest to warzywo, które bardzo często wykorzystujemy do przygotowywania posiłków w domu. Cebula jest też niezwykle prosta w uprawie, więc zamiast wyrzucać jej resztki, warto spróbować ją ukorzenić, by wyrósł z niej szczypiorek. Ten będzie doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym. Aby uzyskać ponowny wzrost szczypioru, wystarczy nam dolny fragment cebuli, który odcinamy i zazwyczaj wyrzucamy do śmieci. Należy wsadzić go do szklanki lub słoika z wodą korzeniami w dół. Naczynie powinno być na tyle małe, by zamoczone były tylko korzenie rośliny, a reszta opierała się na brzegach słoika. Należy regularnie uzupełniać wodę, a już po tygodniu z cebuli zacznie wyrastać szczypiorek. Po dwóch tygodniach można wsadzić cebulę do doniczki z ziemią, wykopując płytki otwór i zasypując korzenie rośliny. Nie zapominajmy o umiarkowanym podlewaniu.

Czosnek

Szczypiorek może wyrosnąć również z czosnku. Wystarczy ząbek czosnku umieścić pionowo (pędem do góry) w pojemniku z wodą i postawić w nasłonecznionym miejscu. Należy codziennie uzupełniać wodę i wymieniać ją co 2-3 dni. Po tygodniu powinny pojawić się korzenie i szczypior. Można wtedy posadzić czosnek w doniczce z ziemią i regularnie podlewać. Można także pominąć etap zakorzeniania w wodzie i od razu wsadzić ząbki czosnku do ziemi. W tym przypadku poczekamy na szczypiorek nieco dłużej.

Seler naciowy

Z resztek w prosty sposób odrośnie nam również seler naciowy. Zazwyczaj po wykorzystaniu jego łodyg, wyrzucamy niejadalną końcówkę. Warto jednak wykorzystać ją do uprawy rośliny. Wystarczy odciąć podstawę selera ok. 3-4 cm od spodu i umieścić ją w misce z odrobiną wody na dnie. Stawiamy naczynie w nasłonecznionym miejscu, a już po 5-7 dniach seler zacznie wypuszczać nowe liście. Gdy pojawią się korzenie, roślinę można przesadzić do ziemi. Przysypać należy korzenie i obcięte kawałki zewnętrznych łodyg.

Sałata

Podobnie jak seler, bardzo szybko odrasta również sałata. Tak samo należy umieścić końcówkę warzywa (ok. 2-4 cm) w misce z wodą o głębokości ok. 1 cm. Należy trzymać roślinę na parapecie i zmieniać codziennie wodę. Po tygodniu z centralnej części sałaty zaczną wyrastać nowe liście i korzenie. Przesadzamy wtedy roślinę do ziemi (przysypujemy delikatnie część korzeniową) i regularnie podlewamy. Po 10-12 dniach liście będą miały już wielkość kilku centymetrów, więc to najlepszy czas, by wykorzystać je do kanapki. Z czasem mogą się bowiem zrobić gorzkie.

Imbir

Co ciekawe, z resztek można również uprawiać imbir. Dzięki temu nie będziemy musieli kupować go już w sklepie. Wystarczy świeży kawałek imbiru wsadzić niezbyt głęboko do doniczki z ziemią najmłodszymi pędami do góry. Przysypujemy kłącze niewielką ilością ziemi i podlewamy dwa razy w tygodniu. Imbir powinien być gotowy do spożycia po ok. 4-6 miesiącach.

Awokado

W domu możemy uprawiać nawet własne awokado. Zamiast wyrzucać jego pestkę, nabijmy ją na wykałaczki i umieśćmy nad wodą, tak by zanurzona była tylko część. Naczynie należy umieścić w nasłonecznionym miejscu i regularnie wymieniać wodę. Po jakimś czasie pestka pęknie i wypuści pędy. Gdy łodyga będzie miała już 15 cm, należy przesadzić pestkę do ziemi.

Nać pietruszki i marchewki

Warto także wykorzystać resztki marchewki czy pietruszki, aby wyrosła z nich nać. Ta z marchewki również nadaje się do spożycia – można z niej zrobić pyszne pesto, które będzie delikatniejsze w smaku niż to z zielonej pietruszki. Aby pietruszka albo marchewka nam wyrosły, należy ich końcówki z nacią (2-3 cm) wsadzić do wody i poczekać, aż pojawią się korzenie i zawiązki naci. Następnie przesadzamy je do doniczki z ziemią.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama