Reklama

Jak wybrać dobrego storczyka?

Storczyki to jedne z najpopularniejszych roślin doniczkowych. Trudno się dziwić – zachwycają efektownymi kwiatami, są eleganckie, a jednocześnie pasują do każdego wnętrza. Niestety, ich pielęgnacja nie należy do najłatwiejszych. Nawet niewielkie błędy sprawiają, że storczyk zbyt wcześnie traci kwiaty, a jego liście żółkną. Kluczem do sukcesu jest więc wybór odmiany, z którą poradzi sobie także początkująca osoba. Jak kupić najmniej wymagającego w pielęgnacji storczyka? Na co zwracać uwagę przy zakupie, by cieszyć się zdrową i odporną na choroby rośliną?

Jak kupować storczyki?

Prawidłowe kwitnienie storczyka nie zależy wyłącznie od zabiegów pielęgnacyjnych. Ważne jest też to, jak zdrową roślinę kupiliśmy w kwiaciarni czy sklepie. Warto więc zwrócić uwagę na korzenie – powinny mieć jasnozielony kolor, nie mogą być nadgnite czy przesuszone. Jeśli zaobserwujemy przebarwienia na podłożu, lepiej zrezygnować z zakupu. Przelanie storczyka skutkuje szybkim gniciem korzeni. Nasz niepokój powinny też wzbudzić zdeformowane liście storczyka lub pokrzywione płatki kwiatów. To częsty objaw chorób wirusowych.

Najlepsze odmiany storczyka dla początkujących

Jeśli chcemy zapewnić sobie długie kwitnienie storczyka, warto wybrać odmianę o stosunkowo niewielkich wymaganiach. Są one bardziej odporne na błędy w podlewaniu czy nawożeniu. Dla początkujących najlepszy będzie storczyk Phalenopsis, Dendobrium, Cymbidium lub Cambria. Wszystkie kwitną co najmniej 3-4 miesiące i występują w różnych kolorach – odcieniach bieli, różu, niebieskiego czy bordowego.

Jak pielęgnować storczyki?

Optymalna temperatura dla storczyka to 20-25 stopni Celsjusza. Ta efektowna roślina preferuje też wilgotne powietrze – świetnie czuje się w łazience (pod warunkiem, że jest w niej okno) i w sypialni. Storczyka najlepiej podlewać poprzez zanurzanie go razem z doniczką w odstanej wodzie w temperaturze pokojowej. Kluczowe jest, by robić to dopiero po całkowitym przeschnięciu podłoża. Liście storczyka można zraszać, ale tylko rano i w słoneczne dni. W przeciwnym wypadku resztki wody zalegające na roślinie mogą wywołać bakteriozę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama