Reklama

Jak uprawiać zieloną cebulkę w domu?

Wiosna to czas, kiedy ogrodnicy i właściciele działek zacierają ręce, bo niebawem będą mogli zająć się uprawą warzyw i owoców. Oczywiście, nie trzeba mieć ogródka, aby zająć się ich uprawą. Wystarczy odrobina chęci i kawałek miejsca na parapecie, aby uprawiać w domowych warunkach np. zieloną cebulkę. Jak się za to zabrać? Podpowiadamy!

Dlaczego zielona cebulka?

Cebula to warzywo, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie. Najczęściej zjada się jej części podziemne, ale w prosty sposób można ją ukorzenić, aby po kilku tygodniach uzyskać zielone łodygi. To właśnie one świetnie komponują się z sałatkami czy surówkami, ale można je dodawać również do zup, sosów, kanapek lub jajecznicy. Aby uzyskać zieloną cebulkę wystarczy odpowiednio przygotować jej korzeń. Można sięgnąć zarówno po klasyczną białą odmianę, ale także po dymkę czy jakąkolwiek inną, którą mamy akurat pod ręką.

Uprawa krok po kroku

Uprawa zielonych cebulek nie jest skomplikowana: można ją uprawiać zarówno w wąskim naczyniu z wodą albo w doniczce wypełnionej ziemią. W pierwszym przypadku należy warzywo umieścić w wodzie tak, aby jego korzonki były zamoczone w wodzie. Po kilku tygodniach w tym miejscu powstaną dłuższe korzenie. W takim wypadku, można umieścić cebulę w ziemi albo pozostawić: jednak ta metoda może sprawić, że roślina zgnije. Jeśli zależy nam na tym, aby cebula rosła dłużej, warto umieścić ją w ziemi.

Uprawa w doniczce

Uprawa zielonej cebuli w doniczce nie jest skomplikowana: wystarczy cebulę umieścić bezpośrednio w ziemi tak, aby byłą przykryta mniej więcej do połowy. Do tego celu nie potrzeba specjalnego podłoża: wystarczy sięgnąć po zwykłą ziemię ogrodową lub uniwersalną dostępną w sklepach ogrodniczych. Aby uzyskać zieloną cebulkę nie trzeba również poświęcać uprawie zbyt wiele czasu. Doniczkę wystarczy umieścić na nasłonecznionym parapecie i podlewać niewielką ilością wody w równych odstępach czasu tak, aby podłoże było wilgotne.

Kiedy uprawiać zieloną cebulkę?

Zieloną cebulkę można uprawiać praktycznie przez cały rok. Oczywiście, nie należy ograniczać się wyłącznie do jednego egzemplarza, więc warto od razu zasadzić więcej cebul w ziemi. Trzeba tylko pamiętać, aby w momencie, kiedy zielona cebulka już nie rośnie z wyeksploatowanego korzenia, należy go usunąć. Jednak chcąc uprawiać nową partię zielonej cebulki trzeba całkowicie wymienić podłoże, aby zminimalizować ryzyko występowania chorób grzybowych.

Walory zielonej cebulki

Zielona cebulka posiada charakterystyczny ostry smak i zapach, ale jest on o wiele mniej drażniący, niż ten zawarty w tradycyjnym warzywie. To zasługa obecnych w niej związków siarki, które mają działanie przeciwbakteryjne, dlatego śmiało można zaliczyć zieloną cebulkę do naturalnych antybiotyków. Poza tym warzywo to skarbnica witaminy: A (korzystnie działa na regenerację włosów, skóry i paznokci), a także tych z grupy B, które dobroczynnie wpływają na kondycję całego organizmu. Nie wolno zapominać o obecności potasu - reguluje ciśnienie krwi i korzystnie działa na pracę serca, a także cynku, fosforu czy jodu, które wspierają układ nerwowy i stymulują odporność.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama