Reklama

Jak uprawiać truskawkę pnącą?

Trudno spotkać kogoś, kto nie przepada za truskawkami. A maj to początek sezonu na te smaczne owoce, który trwa wyjątkowo krótko. Mało kto zdaje sobie sprawę, że uprawa truskawki nie wymaga posiadania działki czy ogrodu, bowiem wystarczy skrzynka na balkonie. Rekordy popularności bije ostatnio truskawa pnąca, zwana także zwisającą. Podpowiadamy, jak ją uprawiać i sprawić, aby jak najdłużej kwitła.

Reklama

Czym charakteryzuje się truskawka pnąca?

Truskawka pnąca jest jedną z wielu odmian tej wdzięcznej rośliny. Niczym nie ustępuje znanemu nam gatunkowi: kwitnie przez całe lato aż do późnej jesieni i tworzy tak samo smaczne i słodkie owoce. Na korzyść truskawki pnącej przemawiają walory estetyczne i praktyczne. Bowiem - w zależności od jej umiejscowienia - może mieć łodygi pnące lub zwisające, co sprawia, że krzew jest bujniejszy i nie zabiera zbyt wiele cennego miejsca na balkonie.

Jak uprawiać truskawkę pnącą?



Uprawa truskawki pnącej nie powinna sprawiać nikomu większego problemu. Jednak warto pamiętać o kilku wskazówkach, które zwiększą powodzenie jej bujnego rozwoju. Przede wszystkim potrzebuje bardzo słonecznego stanowiska, które równocześnie jest osłonięte od podmuchów wiatru. Zakupione sadzonki powinny być umieszczone w żyznej kompostowej ziemi z dodatkiem torfu, o odczynie pH od 5,5 do 6,5. Truskawki mogą być umieszczone w pojemnikach z podporami (wtedy będą się piąć) lub skrzynkach podwieszanych (wtedy łodygi będą zwisać).

Pielęgnacja truskawki pnącej

Podobnie jak tradycyjnie krzaczki, truskawka pnąca wymaga kilku kluczowych zabiegów. Aby krzaczki bujnie kwitły i wytwarzały owoce, należy nie dopuścić do przesuszenia podłoża. Dlatego, zwłaszcza w czasie upałów, należy je regularnie podlewać. Oczywiście, nie wolno zapominać o stworzeniu warstwy drenażowej i otworów odpływowych, co zapobiegnie zalewaniu korzeni i ich gniciu. Niektórzy polecają wymieszanie gleby z hydrożelem ogrodowym, który stopniowo oddaje wilgoć.

Nawożenie

Truskawka pnąca z racji intensywnego kwitnienia i owocowania musi być stale zasilana nawozami. Warto pamiętać, żeby stosować najlepiej środki naturalne, ponieważ preparaty kumulują się w czerwonych owocach, które później są spożywane. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować kompost, ponieważ nie tylko nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale także korzystnie wpływa na smak owoców.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama