Reklama

Jak uprawiać jagodę kamczacką?

Ten niewysoki krzew, osiągający do 2 m, jest niezwykle atrakcyjny dla koneserów owoców z własnego ogródka i to nie tylko ze względu na swój oryginalny, słodko-kwaśny smak, ale i małe wymagania glebowe oraz odporność. Jagoda kamczacka zasługuje na uwagę m.in. poprzez termin ich dojrzewania – są to najwcześniejsze u nas owoce, dojrzewające nawet przed wczesnymi truskawkami i malinami. Osobną kwestią jest ich ogromna wartość zdrowotna, zawierają bowiem bardzo dużo witamin i można je wykorzystywać do produkcji przetworów.

Biologia rośliny

Krzew bardzo wcześnie kwitnie, już na początku kwietnia obsypany jest złotożółtymi, dzwonkowatymi kwiatami. Co ciekawe, kwiaty te są bardzo odporne na wiosenne przymrozki i wytrzymują temperatury nawet -8°C. Jagody są początkowo zielone, dojrzałe przyjmują barwę fioletowo granatową i mają walcowato – cylindryczny kształt (w zależności od odmiany), o długości 2-3cm. Dojrzewają już pod koniec maja! Ich zbiór powinniśmy przeprowadzać co najmniej 2-3 krotnie, ponieważ dojrzałe, najsmaczniejsze jagody mają skłonność do opadania.

Wymagania siedliskowe

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. edulis) ma bardzo małe wymagania glebowe, jednak najlepiej rośnie i owocuje na lekko kwaśnych, próchnicznych i umiarkowanie wilgotnych glebach. Co do światła, to roślina ta lubi stanowisko słoneczne, w półcieniu owoce nie będą tak słodkie jak mogłyby być. W warunkach klimatycznych naszego kraju, jagoda kamczacka jest gatunkiem całkowicie odpornym na mróz, nie musimy jej nawet okrywać na zimę (bez żadnych szkód wytrzymuje mrozy -45°C !!!).

Uprawa

Jeśli okres owocowania przypadnie na czas suszy, dobrze jest zadbać, aby nasze jagody miały zapewnioną wilgoć w glebie. Kiedy o tym zapomnimy, wyrosną owoce mniejsze i gorzkawe, bardzo szybko będą też sypywać się z gałązek. Najlepszym terminem sadzenia nowych krzewów jest wiosna, a w sadzonki najlepiej jest zaopatrywać się z pewnego źródła, gdyż często sprzedawane są rośliny wyprodukowane nie wegetatywnie, lecz z nasion – takie okazy będą mieć małe i gorzkie owoce.

Dołki pod nowe krzewy powinniśmy obficie zaprawić kompostem, a posadzone jagody wyściółkować rozdrobnioną korą. Młode krzewy nie owocują obficie, plon zwiększa się z roku na rok. 5-6 letni krzew daje już około 4-6 kg owoców.

Pielęgnacja jagody kamczackiej ogranicza się w praktyce do odchwaszczania ziemi wokół krzewów oraz prześwietlania starszych roślin. Powinniśmy również wycinać najniższe, pokładające się po ziemi pędy, na których jest już mało owoców. Przynajmniej co 2 lata dobrze jest podsypać krzewy jagody kamczackiej kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.

Bardzo ważne przy sadzeniu jagody jest to, żeby posadzić okazy przynajmniej dwóch różnych odmian, ponieważ budowa kwiatów jagody nie sprzyja ich samozapyleniu i sadząc pojedynczy krzew, albo większą ich ilość, ale należących do jednej odmiany, możemy nigdy nie doczekać się ich owocowania.

Polecane odmiany

Chociaż jest to w Polsce jeszcze dość mało popularny owoc, na wschodzie od dawna produkowane są nowe odmiany jagody kamczackiej, dzięki czemu dziś mamy w czym wybierać. Do najbardziej polecanych należą ‘Czelabinka’, ‘Dlinnopłodna’, ‘Karina’ i ‘Sinigłaska’. Są to odmiany o bardzo smacznych owocach, różniących się nieznacznie między sobą.

Z wyselekcjonowanych w naszym kraju – i najłatwiej u nas dostępnych – polecić można odmiany: ‘Atut’, ‘Duet’, ‘Wojtek’ i ‘Jolanta’. Najlepiej jest oczywiście posadzić okazy należące do kilku odmian, co wydatnie wpłynie na ich bujniejsze owocowanie.

Ciekawostki

Owoce jagody kamczackiej zawierają witaminę C i A, miedź, jod i żelazo. Polecane są osobom, które mają problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Dodatkowo mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama