Reklama

Jak suszyć zioła w sierpniu?

Lato to zbiory nie tylko pysznych sezonowych owoców i warzyw, ale także wielu ziół. Jedne mają właściwości lecznicze, inne nadają wspaniały smak i aromat daniom. Aby móc korzystać z mocy ziół także zimą, można je zamrozić lub ususzyć. Warto wiedzieć, jakie i jak suszyć zioła w sierpniu.

Reklama

Jakie zioła do suszenia zbierać w sierpniu?

Sierpień to czas, kiedy warto zbierać i suszyć wiele ziół, a wśród nich: mniszek lekarski, dziurawiec, macierzankę, szałwię, wrotycz, hyzop lekarski, jeżówkę purpurową, tymianek ogrodowy, koper, bylicę pospolitą, rozmaryn ogrodowy. Oregano i majeranek można zbierać i suszyć, o ile są one w okresie kwitnienia. To także dobry czas, by zerwać i zasuszyć kwiaty rumianku.

Jak suszyć zioła w domu?

Najprostszą i stosowaną od wieków metodą jest suszenie ziół na świeżym powietrzu. W tym celu należy związać rośliny w pęczki końcówkami łodyg. Zioła wieszamy w przewiewnym, ale zacienionym miejscu. Naturalne suszenie ziół to proces, który musi potrwać. Zajmuje najczęściej około dwóch — trzech tygodni. 

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Aby suszyć zioła w piekarniku, należy rozłożyć je na papierze do pieczenia na blaszce, ustawić piekarnik na nie więcej niż 35 stopni Celsjusza i włożyć zioła. Suszenie potrwa parę godzin. Proces ten należy kontrolować i przerwać w momencie, gdy zioła zachowały jeszcze swój kolor, ale kruszą się w palcach. Podczas suszenia należy pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika, by para powstająca podczas suszenia miała ujście. 

Ziół nie powinno suszyć się na słońcu i w temperaturze wyższej niż czterdzieści stopni Celsjusza, ponieważ może to powodować ulatnianie się zawartych w nich cennych olejków eterycznych.

Jak suszyć zioła w suszarce elektrycznej?

Suszarka do grzybów i ziół została stworzona specjalnie do tego celu. Wystarczy całe lub pocięte na kawałki zioła rozłożyć na tackach poszczególnych poziomów i wybrać temperaturę suszenia - w zależności od rośliny będzie to trzydzieści lub czterdzieści stopni Celsjusza. Zioła należy suszyć około 2 - 3 godziny.

Jak suszyć zioła w mikrofalówce?

Używając kuchenki mikrofalowej, ususzysz zioła w pięć minut. Na początek należy umyć, przebrać zioła, aby suszyć jedynie zdrowe i ładne okazy oraz dobrze osuszyć je ręcznikiem papierowym. Następnie rozłóż zioła na suchym ręczniku papierowym i włóż do kuchenki mikrofalowej. Ustaw kuchenkę na pięć minut, po wyjęcia zioła będą ususzone. 

Rada: czas suszenia zależy od mocy urządzenia. Kontroluj stan wysuszenia ziół na podstawie ich koloru i zapachu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama