Reklama

Jadalne kwiaty: Właściwości i zastosowania

Kwitnące rośliny cenimy nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale też zapachowe. Wiosną i latem na balkonie czy w ogrodzie możemy cieszyć się feerią barw, a także niesamowitymi aromatami. To jednak nie wszystkie zalety roślin dekoracyjnych – kwiaty wielu z nich są jadalne, a do tego bardzo zdrowe! Z powodzeniem możemy więc dodawać je do koktajli, sałatek i deserów. Już kilka płatków dostarczy nam cennych substancji odżywczych, a także zapewni niesamowity efekt wizualny. Które kwiaty warto jeść i dlaczego?

Jadalne kwiaty – fiołek trójbarwny

Fiołki trójbarwne (inaczej bratki polne) idealnie nadają się na rabaty – pięknie się prezentują na tle innych roślin. Kwitną na żółto, biało lub niebiesko, rosną też dziko – na łąkach, polanach i nieużytkach. Roślina jest wykorzystywana zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Z kwiatów warto przyrządzać syropy i likiery, a nawet kosmetyki do pielęgnacji skóry i włosów. Fiołek zawiera bioflawonoidy, witaminy, garbniki, sole mineralne i olejki eteryczne. Dzięki temu świetnie wpływa na układ krążenia – wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Działa też moczopędnie i zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej. Napary z fiołka będą również pomocne w czasie infekcji górnych dróg oddechowych – ułatwiają odkrztuszanie i rozrzedzają śluz. Okłady z fiołka pozytywnie wpływają na skórę, mięśnie i stawy – przyspieszają gojenie się ran, niwelują bóle reumatyczne i ułatwiają walkę z trądzikiem. Do sałatek i deserów najlepiej dodawać fioletowe kwiaty fiołka – są najzdrowsze, a do tego pięknie się prezentują.

Jadalne kwiaty – nasturcja

Cennym dodatkiem do sałatek i pikantnych dań będą też kwiaty nasturcji. Ta niezwykła roślina zawiera nie tylko duże ilości błonnika (dzięki temu poprawia metabolizm i pracę jelit), ale działa też bakteriobójczo i spowalnia namnażanie się wirusów (działa podobnie jak penicylina). Zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego i dróg moczowych. Ma lekko ostry smak (nieco podobny do rzeżuchy) i świetnie pasuje do wytrawnych dań, np. naleśników, omletów czy sałatek. Można z niej przygotowywać nalewki i syropy.

Jadalne kwiaty – kwiat cukinii

Kwiaty cukinii rewelacyjnie sprawdzają się zwłaszcza w kuchni wegańskiej. Nadają się zarówno do spożywania na surowo, jak i pieczenia, smażenia czy grillowania. Są smaczne i dostarczają niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, wapń czy potas. Mają lekko słodki smak i nadają się do nadziewania – można je faszerować na przykład twarożkiem lub łososiem. Wcześniej powinno się je jednak oczyścić z pręcików. Kwiaty cukinii pomagają obniżyć poziom cholesterolu, działają odkwaszająco i przyspieszają przemianę materii.

Jadalne kwiaty – hibiskus

Kwiaty hibiskusa (inaczej malwy sudańskiej) zyskały sławę na całym świecie – dodaje się je do herbat, a także niektórych kosmetyków. Nic dziwnego – w roślinie znajduje się wiele cennych substancji, m.in. kwasy organiczne, witamina C, flawonoidy, polifenole czy polisacharydy. Dzięki nim hibiskus wspiera procesy detoksykacji, chroni przed nadmiernym zatrzymywaniem się wody w worganizmie i wzmacnia odporność. Napary z rośliny obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Działają też antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego ułatwiają odchudzanie – przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Napar z hibiskusa będzie idealnym dodatkiem do owocowych koktajli – ma orzeźwiający i lekko kwaśny smak.

Jadalne kwiaty – stokrotka

Stokrotkę z łatwością możemy spotkać na polanach, łąkach i polach uprawnych. Warto ją zrywać i dodawać do posiłków – nie tylko wzbogaci ich smak, ale też wartość odżywczą. Stokrotka zawiera przeciwutleniacze, witaminy i substancje o działaniu przeciwzapalnym. Spożywana nawet w niewielkich ilościach wzmacnia odporność i jest pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Łagodzi ból gardła, ułatwia odkrztuszanie, a nawet zmniejsza objawy atopowego zapalenia skóry. Małe kwiaty można jeść w całości, z dużych najlepiej oberwać same płatki. Stokrotki są idealne do ozdabiania deserów, np. tortu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama