Reklama

Głóg: Co warto o nim wiedzieć?

Głóg występuje pospolicie na terenie całej Polski. Najpiękniej wygląda wiosną, kiedy pokrywa się białymi bądź różowymi kwiatami o intensywnym zapachu. Późnym latem i jesienią dojrzewają na głogu małe, czerwone, przypominające małe jabłuszka owoce. Choć są jadalne, nie mają zbyt wielu zwolenników. Wykorzystuje się je przede wszystkim do przetworów: dżemów, nalewek i soków. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale mają wiele wartości zdrowotnych: regulują procesy trawienne, mogą chronić przed chorobami układu krążenia, łagodzą skutki stresu oraz korzystnie działają na odporność. Co warto jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie? Sprawdźmy.

Reklama

Co warto wiedzieć o głogu?

Głóg jest pospolitym krzewem z rodziny różowatych, który od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej. Z powodzeniem można uznać, że głóg jest rośliną wszechstronną. Nie dość, że wykazuje działanie prozdrowotne, to jego drewno jest wykorzystywane w rzemiośle, a niektóre gatunki pełnią funkcję dekoracyjną. Niektórzy posiadacze ogrodów sadzą głóg jako żywopłot: szybko się rozrasta, a jego liczne i gęste gałęzie stanowią praktyczną i naturalną barierę przed nieproszonymi gośćmi.

Owoce głogu

Jedną z bardziej interesujących części głogu są jego owoce. Choć najczęściej są pożywieniem dla zwierząt, mało kto wie, że nie tylko mogą być zjadane przez człowieka, ale mają wiele właściwości prozdrowotnych. Co można w nich znaleźć? To bogate źródło witamin C i A, a także składników mineralnych, z których na szczególną uwagę zasługują potas, magnez, fosfor, sód oraz wapń. Owoce głogu obfitują w przeciwutleniacze: flawonoidy, saponiny i terpeny, które nie tylko spowalniają starzenie się organizmu, ale ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Niestety, smak owoców głogu nie każdemu może przypaść do gustu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z nich wyśmienite dżemy, konfitury, soki albo nalewki.

Dobroczynne działanie kwiatów i liści

Nie tylko owoce wykazują silne działanie prozdrowotne. Mnogość substancji, które znajdują się w kwiatach czy liściach, może zaskoczyć. Znaleźć w nich można znaleźć dużą dawkę witaminy C oraz tych z grupy B. Podobnie jak w owocach, obfitują w przeciwutleniacze, ale surowiec ten także zawiera olejki eteryczne. To sprawia, że głóg wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Liście i kwiatostany mogą być z powodzeniem wykorzystywane w przygotowaniu naparu, który nie tylko wyróżnia się oryginalnym smakiem, ale ma silne działanie prozdrowotne.

Na co pomoże głóg?

Nie bez przyczyny głóg jest powszechnym surowcem, który wykorzystywany jest przez tradycyjną fitoterapię. Przede wszystkim to zasługa witamin, które poprawiają odporność organizmu (a więc mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia infekcji) oraz chronią przed niekorzystnymi czynnikami, takimi jak stres czy przemęczenie. Poza tym głóg korzystnie oddziałuje na oczy i wspiera prawidłowe widzenie. Zawartość witaminy A poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, ponieważ chroni przed nadmiarem promieniowaniem UV, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz zapobiega powstawaniu nowych. Głóg jest również przydatny w przypadku skaleczeń, gdyż ułatwia gojenie i zmniejsza widoczność blizn.

Głóg a układ krążenia

Głóg korzystnie oddziałuje na układ krążenia. Przede wszystkim spożywany regularnie (w postaci naparów czy nalewek) może regulować ciśnienie tętnicze krwi. Cenna w głogu jest obecność magnezu, ponieważ wspiera on działanie mięśni oraz jednego z najważniejszych narządów, czyli serca. Dzięki zawartości flawonoidów wzmacnia się naczynia krwionośne: sprawia to, że zwiększa się ich przepuszczalność i zmniejsza się ryzyko choroby wieńcowej.

Korzyści spożywania głogu

Zalet spożywania głogu jest o wiele więcej. Przede wszystkim stanowi specyfik wspierający układ pokarmowy. Ułatwia procesy trawienne, wspiera perystaltykę jelit oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność, zaparcia oraz bóle żołądka po spożywanym posiłku. Korzystne jest również działanie obecnego w głogu błonnika, który zbawiennie działa na jelita – usprawnia ich pracę oraz ułatwia wchłanianie cennych wartości odżywczych.

Czy głóg jest bezpieczny?

Głóg, mimo że ma wszechstronne działanie, nie może być stosowany w przypadku niektórych dolegliwości. Choć wspiera pracę układu krążenia, nie może być spożywany przez osoby, które borykają się z niedociśnieniem i poważnymi problemami kardiologicznymi. Jego stosowanie może osłabiać działanie niektórych leków oraz pogłębiać istniejące dolegliwości. Przed samodzielną kuracją nalewkami czy naparami z głogu, lepiej jest wcześniej zasięgnąć opinii lekarza.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama