Reklama

Drożdże w ogrodzie: Przyspieszą bujny wzrost roślin. Jak zrobić nawóz i oprysk?

Pandemia i związana z nią przymusowa izolacja sprawiła, że wiele osób rzuciło się w wir upraw rozmaitych roślin i spędza wolny czas na działce i w ogrodzie. By pielęgnowane okazy rosły bujnie i były chronione przez szkodnikami, trzeba je wzmacniać na różne sposoby. Doskonałym rozwiązaniem są wysoko cenione przez nasze babcie drożdże piekarskie. Jak zatem wykorzystać drożdże w ogrodzie? Przygotowywane na ich bazie nawozy i opryski skutecznie stymulują wzrost roślin, zapewniają im niezbędne składniki odżywcze, chronią przed rozwojem chorób grzybowych i stanowią doskonałą alternatywę dla chemicznych preparatów. Działają w pełni naturalne, a w dodatku są tanie.

Reklama

Drożdże wspierają bujny wzrost roślin i pobudzają kwitnienie


Drożdże mają tak szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia, że trudno je przecenić. Z ich walorów czerpią kucharze, piekarze, browarnicy, producenci kosmetyków oraz wszyscy ci, którzy chcą wzmocnić swoje zdrowie i zadbać o odpowiednią kondycję skóry. Nietrudno się zatem domyślić, że drożdże są także wysoko cenione przez miłośników roślin. Wykorzystanie ich w ogrodzie nie jest żadnym nowym pomysłem. Nawozy i opryski z drożdży spopularyzowały nasze prababcie i babcie. Sekret działania tkwi w bardzo bogatym składzie. Drożdże stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, substancji mineralnych -  takich jak: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom - aminokwasów, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych. To właśnie dzięki wszystkim wymienionym składnikom biologicznie czynnym fantastycznie wpływają na okazy uprawiane w ogrodach i na działkach. Przygotowany na bazie drożdży piekarskich nawóz przyspiesza bujny wzrost roślin, pobudza rozwój systemu korzeniowego np. truskawek, ułatwia wchłanianie składników odżywczych oraz stymuluje kwitnienie. Jednocześnie naturalne preparaty z drożdży piekarskich - wykorzystywane w formie oprysków - tworzą barierę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, atakami szkodników oraz rozwojem chorób grzybowych; takich jak mączniak, zaraz ziemniaczana czy szara pleśń.

Nawóz z drożdży piekarskich sfermentowany: Jak zrobić?

Nawóz z drożdży piekarskich można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy wymaga wykorzystania procesu fermentacji i zajmuje nieco więcej czasu. Jest jednak znacznie intensywniejszy w działaniu - stymuluje i przyspiesza wzrost roślin ogrodowych, balkonowych, drzew i krzewów owocowych. Pobudza ich kwitnienie oraz owocowanie. Do przygotowania nawozu z drożdży sfermentowanych - poza drożdżami piekarskimi - potrzebne są cukier i woda - najlepiej deszczowa bądź ta pochodząca z gotowania ziemniaków czy innych warzyw. Kostkę rozdrobnionych drożdży piekarskich należy umieścić w wiadrze, zasypać jedną szklaną cukru i odstawić na około dwie godziny. Po tym czasie rozpuszczone drożdże należy zalać 10 litrami ciepłej wody; dokładnie zmieszać wszystkie składniki i odstawić miksturę na około tydzień. Po siedmiu dniach nawóz jest gotowy do użycia i można nim śmiało podlewać kwiaty, krzewy i drzewa owocowe. 

Podlej nawozem z drożdży truskawki, plon będzie bujny

Nawóz z drożdży można także przygotować w prostszy sposób i nie czekać, aż sfermentują. Wystarczy rozkruszyć kostkę produktu w wiadrze, zalać go 10 litrami ciepłej wody, a na koniec starannie połączyć składniki i odstawić na około sześćdziesiąt minut. Po tym czasie nawozem można podlewać rośliny i krzewy. Przyda się także, gdy w uprawach wykorzystuje się do nawożenia kompost - przyspiesza proces jego kompostowania. Ogrodnicy zalecają, aby rośliny czy krzewy wzmacniać nawozem z drożdży wiosną i latem, gdy rośliny są w fazie wzrostu. Naturalny preparat nie tylko przyspiesza ten proces, ale także pobudza ukorzenianie się sadzonek np. truskawek oraz stymuluje kwitnienie kwiatów.

Oprysk z drożdży chroni pomidory, ogórki i truskawki

Drożdże użyte w formie oprysku tworzą także barierę ochronną przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi i chorobotwórczymi, zwłaszcza pochodzenia grzybowego, takich jak zaraza ziemniaczana, która atakuje m.in. pomidory, mączniak, który jest wrogiem ogórków, szara pleśń oraz plamistość liści. Przygotowanie naturalnego środka przeznaczonego do spryskiwania roślin jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić kostkę drożdży w dwóch szklankach mleka, a następnie wlać mieszankę do wiadra z dziesięcioma litrami wody, starannie połączyć składniki i na koniec dodać łyżkę mydła potasowego w płynie. Dzięki temu ostatniemu preparat nie będzie ściekał z liści. Gotowy środek z drożdży trzeba przelać do naczynia ze atomizerem i rozpylić na wszystkich liściach roślin - górnych i dolnych. Zabieg należy przeprowadzać w okresie wegetacyjnym, mniej więcej raz w tygodniu i gdy na zewnątrz panuje ładna, bezwietrzna i bezdeszczowa pogoda. Najczęściej oprysk stosuje się na uprawach pomidorów, ogórków, truskawek czy ziemniaków.

 Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama