Reklama

Czym są podwyższone grządki warzywne?

Metoda uprawy warzyw na podwyższonych grządkach zyskuje na popularności, szczególnie wśród miłośników warzyw ekologicznych. Podwyższone grządki mają sporo zalet, dobrze sprawdzą się na małych powierzchniach i w miejskich ogródkach. W łatwy sposób można zapewnić roślinom dobrą ziemię i dostęp do światła i cieszyć się efektami przy mniejszym nakładzie pracy. Jakie jeszcze zalety mają podwyższone grządki i co można w nich uprawiać?

Czym są podwyższone grządki

Podwyższone grządki to drewniane skrzynie, wypełnione podłożem, ziemią kompostową lub ogrodową. Ich wysokość możemy regulować zgodnie z naszymi potrzebami, zazwyczaj mają około 50 cm wysokości, długość do 3 metrów, a szerokość około 1 m. Grządki sprawdzą się w miejskich ogródkach, na małych powierzchniach, wszędzie tam, gdzie ogranicza nas przestrzeń. Można je założyć nawet na tarasie czy balkonie. Najczęściej ten sposób uprawy wybierany jest wtedy, kiedy ziemia w naszym ogrodzie nie spełnia wymagań roślin. W podwyższonej grządce możemy uzyskać podłoże idealnie dopasowane do potrzeb zasadzonych warzyw. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, jałowa, podmokła czy piaszczysta, w obrębie podwyższonej grządki całkowicie możemy zmienić jej właściwości, nie dbając o to, z jakim terenem mamy do czynienia.

Uprawy w podwyższonych grządkach

W podwyższonych grządkach możemy uprawiać dowolne warzywa. Możemy regulować wysokość skrzyń i dopasować ją do własnych możliwości. Właściciele takich ogródków warzywnych chwalą sobie to rozwiązanie ze względu na wygodę. By dbać o grządki, plewić, sadzić, przesadzać nie trzeba się schylać. Grządki możemy też przestawiać w inne miejsce, jeśli pomysł na zagospodarowanie ogrodu ulegnie zmianie. Jeśli mamy ich więcej, pamiętajmy o ścieżkach pomiędzy nimi i wymiarach umożliwiających dostęp do roślin. Grządki ustawiamy w miejscu nasłonecznionym, ale ponieważ ziemia będzie się szybko nagrzewać, musimy zadbać o odpowiedni poziom wilgoci.

Jeśli mamy na tyle miejsca w ogrodzie, że możemy ustawić kilka skrzyń, przy wyborze warzyw do naszych grządek podzielmy je na różne grupy i do każdego z nich dopasujmy rodzaj gleby i nawóz. Do podwyższonych grządek nadaje się rzodkiewka, różne rodzaje sałat, buraki, marchew, pomidory, ogórki. Czy to będą warzywa dyniowate, liściowe czy strączkowe wszystkie sprawdzą się w podwyższonych grządkach. Zaletą podwyższonych grządek jest też możliwość wymiany ziemi w przypadku pojawienia się szkodników czy chorób. Pomiędzy warzywami możemy zasadzić zioła (na przykład szałwię, tymianek) lub kwiaty (nagietki, nasturcje) odstraszające szkodniki. Ziemia w tego rodzaju grządkach ma dużą wilgotność (pod warunkiem, że o to dbamy), podłoże dobrze się nagrzewa, ziemia w skrzyniach jest dobrze spulchniona. W tak zorganizowanych warunkach warzywa rosną szybko i bez nieprzewidzianych komplikacji.

Słabe strony podwyższonych grządek

Choć podwyższone grządki to raczej proste konstrukcje (prosta, drewniana skrzynia bez dna lub deski zbite w prostokąt) wypełnione ziemią do uprawy warzyw, to inwestycja w taką uprawę nie należy do tanich. Z pozoru proste i rzeczywiście niewymagające tyle nakładu pracy, co zwykłe grządki, ale kosztowne. Do ich budowy potrzebne są deski z trwałego drewna (inaczej po 2-3 sezonach będą do wymiany), nietoksyczne impregnaty do desek, stosunkowo dużo dobrej jakości podłoża (wystarczy policzyć pojemność skrzyni), nawozy, maty, na których ustawimy skrzynię, ewentualnie hydrożele trzymające wilgoć lub systemy podlewania i spore ilości wody. Jednak koszty mogą zrekompensować świeże warzywa, które dość szybko wyrosną na naszych oczach.


Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama