Reklama

Czarny bez: Właściwości i zastosowanie

Czarny bez jest rośliną, która ma wiele właściwości prozdrowotnych i doceniana jest w medycynie naturalnej. Owoce z czarnego bzu działają przeciwbólowo, a kwiaty oczyszczają organizm. Ponadto roślina ta usprawnia pracę nerek i wątroby oraz zwalcza stany zapalne w organizmie. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnym bzie? Poniżej podpowiadamy.

Co to jest czarny bez?

Czarny bez jest rośliną, która należy do rodziny piżmaczkowatych. Można ją spotkać na terenie całego kraju, ale najczęściej są to parki i krańce lasów. Krzew czarnego bzu osiąga wysokość około siedmiu metrów i charakteryzuje go rozłożysty i kulisty kształt. Kwiatostan ma kolor kremowy i bardzo intensywny zapach. Jego plony posiadają wiele właściwości zdrowotnych i są chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dopiero późnym latem roślina wydaje owoce, które przybierają ciemnofioletową barwę. Produkuje się z nich syropy, nalewki oraz soki. Nie można spożywać owoców bzu na surowo, gdyż mogą powodować uczucie mdłości lub wymioty i osłabienie.

Reklama

Właściwości kwiatów bzu czarnego

Jakie właściwości zdrowotne posiadają kwiaty bzu? Jest ich wiele, ale warto zaznaczyć te najważniejsze. Przede wszystkim mają one działanie moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn. To za sprawą soli mineralnych, które odpowiadają za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Do najważniejszych minerałów można zaliczyć magnez, który usprawnia pracę układu nerwowego i potas, regulujący działanie układu sercowo-naczyniowego. W kwiatach czarnego bzu znaleźć można również cholinę, która obniża ciśnienie krwi i nie dopuszcza do nadmiernego odkładania się tłuszczu w organizmie. 

Ponadto czarny bez w swoim składzie ma witaminy z grupy B. Przyczyniają się one do wytwarzania czerwonych krwinek, a dodatkowo poprawiają wygląd skóry. Warto też wspomnieć o witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwwirusowo. Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się napary i syropy wspomagające organizm podczas przeziębienia i gorączki. Mają one również działanie wykrztuśne i rozrzedzające, więc stosuje się je na kaszel i katar. 

Kwiaty czarnego bzu kwitną w maju i czerwcu. Jeśli chcemy je zebrać, należy wybierać miejsca czyste, z dala od ulic i zabudowań. Ścinamy (nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem) całe baldachy, które powinny być w pełni rozwinięte i bez zanieczyszczeń. Nie powinno się ścinać wszystkich baldachów z jednego krzaka, aby nie zakłócić naturalnego rozwoju rośliny. 

Właściwości owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne. Stąd duża popularność syropów czy herbat na bazie tej rośliny. Oprócz tego plony krzewu mają dobry wpływ na pracę wątroby i nerek. Zawierają między innymi pektyny, które zmniejszają poziom złego cholesterolu, odciążając tym samym wątrobę. Natomiast moczopędne działanie owoców bzu ogranicza powstanie piasku i kamieni nerkowych. Owoce tej rośliny można zbierać na przełomie sierpnia i września w celu przygotowania syropu lub nalewki.

Polecamy: Utworzą ciekawe kompozycje, a nawet wydadzą owoce! Jakie mini drzewka uprawiać na balkonie?

Dla kogo czarny bez?

Spożywanie czarnego bzu poleca się osobom cierpiącym na częste infekcje. Wywar z kwiatów rośliny działa wykrztuśnie oraz napotnie. To sprawi, że organizm szybciej zwalczy bakterie i wirusy z organizmu. Ponadto funkcja oczyszczająca bzu przyczynia się do pozbycia się szkodliwych substancji. Kto jeszcze powinien sięgać po niezwykłą moc czarnego bzu? Z racji tego, że roślina ta działa przeciwbólowo, zalecana jest również osobom chorującym na reumatyzm.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prosty do zrobienia specyfik, który pomoże w powrocie do zdrowia. Oto składniki potrzebne do jego wykonania:

  • 10 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 0,5 litra wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 cytrynę.

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz delikatnie kwiatostany w misce z wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
  2. Następnie odetnij gałązki z kwiatami i przełóż do głębszego naczynia.
  3. Zagotuj wodę w średnim garnku z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
  4. Zalej kwiaty przygotowanym roztworem, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odstaw go do lodówki na dwa dni.
  5. Po tym czasie przecedź syrop i od razu zagotuj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć dobrze naczynia i odwróć do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.

Syrop możesz pić raz dziennie, dodając dwie łyżeczki do ulubionej herbaty. Miejsce do jego przechowywania powinno być ciemne. Pamiętaj, że syrop z kwiatów czarnego bzu po otwarciu powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce.

Zobacz też:

Obłędnie pachnie i doskonale radzi sobie w cieniu. Jak uprawiać konwalię majową?

Kiedy i czym nawozić róże w ogrodzie? Poradnik naturalnego i mineralnego nawożenia róż

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama