Reklama

Ciekawe krzewy owocowe, które można uprawiać w Polsce

Wybierając krzewy do ogrodu, najczęściej kierujemy się wyglądem i zapachem kwiatów, zabarwieniem liści czy pokrojem rośliny… Często nie doceniamy wyglądu owoców, które potrafią nieraz wprawiać w podziw swoimi kształtami i barwami. Poniżej przedstawiam krzewy o najbardziej oryginalnych owocach, jakie można bez obaw uprawiać w warunkach klimatycznych całej Polski. Zapraszam do zapoznania się z tymi wspaniałymi roślinami!

Reklama

Palecznik chiński

(Decaisnea fargesii)

Jest to słabo rozgałęziony krzew lub niskie drzewo o wysokości do 2-3 m. Szczególnie dekoracyjne są jego owoce, przypominające fasole o intensywnej stalowo-niebieskiej barwie i długości do 20 cm. W środku zawierają one jasny miąższ, który jest jadalny i często wykorzystywany w azjatyckiej kuchni. Owoce dojrzewają we wrześniu i jeśli roślina rośnie w odpowiednim stanowisku, jest ich bardzo dużo na krzewie, przez co wygląda niezwykle oryginalnie. Tylko młode rośliny należy okrywać na zimę, starsze bez problemu można uprawiać na terenie całego kraju.

Dereń kousa

(Cornus cousa)

Rzadko u nas spotykany gatunek derenia, o bardzo ciekawych – i również jadalnych – owocach. Przypominają one nieco maliny, są okrągłe, o barwie czerwonej z ciemniejszymi wypustkami. Szczególnie efektownie prezentują się z bliska. Dojrzewają we wrześniu i są dość smaczne, mogą być wykorzystywane do przetworów, ale można je jeść również na surowo. Dereń kousa jest dekoracyjny również ze względu na piękne, błyszczące liście oraz kwiaty z dużymi białymi przylistkami.

Pięknotka

(Callicarpa)

Można się spotkać z kilkoma gatunkami i odmianami pięknotki w szkółkach. Charakterystyczną cechą większości z nich są owoce o pięknej, liliowo fioletowej barwie. Aby roślina zawiązała owoce, musi mieć towarzystwo przynajmniej jeszcze jednej pięknotki. Owoce pojawiają się na pędach już w lecie i pozostają na nich nawet, kiedy opadną liście, przez co roślina może zdobić nasz ogród nawet do grudnia (pod warunkiem, że owoce nie zostaną zjedzone wcześniej przez ptaki). Dla ludzi owoce pięknotki są niejadalne.

Ognik szkarłatny

(Pyracantha coccinea)

Jest zimozielonym, kolczastym krzewem, który jesienią przykuwa uwagę pięknymi owocami. Zależnie od odmiany mogą być one krwiście czerwone, pomarańczowe lub nawet żółte. Gałązki aż uginają się pod ich ciężarem i z daleka widać ich piękne jaskrawe barwy. Krzew dorasta do 3 m wysokości i jest również bardzo dekoracyjny w okresie kwitnienia. Owoce nie są jadalne dla ludzi.

Jarzębina biała

(Sorbus koehneana)

Ten gatunek jarzębiny przełamie nasze stereotypy o niej, ma bowiem owoce białe jak śnieg! Szczególnie interesująco wyglądają jesienią, kiedy kontrastują z przebarwiającymi się na szkarłatny kolor, typowymi dla jarzębiny liśćmi. Jest to niewielkie drzewko lub krzew osiągający wysokość do 2 m. Białe owoce są przysmakiem ptaków.

Rokitnik pospolity

(Hippophae rhamnoides)

Nie bez przyczyny nazywany jest też „oblepichą”. Późnym latem, kiedy zaczynają dojrzewać pomarańczowoczerwone owoce, krzew wygląda imponująco, szczególnie że pięknie się komponują ze srebrzystymi liśćmi rokitnika. Krzew dorasta do około 6 m i ma wiele zastosowań w ogrodzie. Owoce, oprócz tego że są bardzo ozdobne, mogą być też wykorzystywane do produkcji przetworów i zawierają wiele witamin.

Trzmielina brodawkowata

(Euonymus verrucosa)

Jest krzewem dorastającym do 2-3 m wysokości. Ma bardzo ciekawe owoce, składające się z trzech różnokolorowych części: różowej torebki, w której znajduje się od jednej do czterech krwiście czerwonych osnówek, w miarę dojrzewania wysuwają się z niej czarne nasiona. Krzew można sadzić w całym kraju, ma małe wymagania siedliskowe. Jego owoce są niejadalne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama