Reklama

Jak przechowywać mleko mamy?

Skład pokarmu kobiety jest idealnie dostosowany do potrzeb dziecka i umożliwia mu prawidłowy rozwój. Warto więc podawać go brzdącowi jak najczęściej i jak najdłużej. Smyk może dostawać twoje mleko nawet wtedy, gdy wychodzisz na cały dzień do pracy. Wystarczy ściągnąć je laktatorem i zrobić niewielkie zapasy. Aby jednak pokarm zachował swoje właściwości, musi być odpowiednio przechowywany, rozmrażany i podgrzewany. Sprawdź, jak to prawidłowo robić.

Reklama


Pokarm trzeba przechowywać w pojemnikach, które są do tego przeznaczone. Tylko wtedy można mieć pewność, że zachowają się składniki ważne dla zdrowia malucha.

Nie można trzymać pokarmu w szklanych butelkach czy słoiczkach. Badania wykazały, że szkło może niszczyć przeciwciała odpornościowe.

Do przechowywania mleka najlepiej używać jednorazowych woreczków lub pojemników. Sprawdzą się także wysterylizowane butelki do karmienia, wyposażone w dysk uszczelniający.


Jeśli chcesz zamrozić pokarm, zrób to od razu po karmieniu. Na woreczku lub butelce zapisz datę odciągania. Jeśli pojemnik nie posiada podziałki, zapisz także objętość pokarmu. Pojemniczki wkładaj głęboko do zamrażarki, aby mleko nie rozmrażało się przy jej otwieraniu.

Pokarm można przechowywać przez 12 godzin w temperaturze pokojowej (21°C), do 5 dni w lodówce (od +3 do +5°C), w zamrażalniku lodówki (-10°C) przez dwa tygodnie. W oddzielnej zamrażarce (od -18°C do -20°C) do 6 miesięcy.

Warto wiedzieć, że skład pokarmu zmienia się, dostosowując do wieku i potrzeb dziecka – najlepiej więc podać go w ciągu 2-4 tygodni.


Rozmrażaj mleko w kolejności od najwcześniej zamrożonej porcji. Możesz zostawić mleko w lodówce na 24 godziny lub rozmrozić je w podgrzewaczu do butelek.


Nie wolno rozmrażać pokarmu w kuchence mikrofalowej, bo traci on swoje cenne składniki. Podgrzewanie w mikrofalówce może też grozić poparzeniem maluszka, ponieważ mleko jest podgrzewane nierównomiernie – niektóre jego partie są chłodne, inne zbyt gorące.

Odciągniętego pokarmu nie należy też podgrzewać na płycie kuchennej. Wysoka temperatura niszczy białka zawarte w mleku i pozbawia je cennych witamin i mikroelementów.

Pojemnik z rozmrożonym pokarmem można podgrzać do temperatury 36°C w garnku z ciepłą wodą. Jej temperatura nie może przekraczać 50°C. Najwygodniej jednak korzystać z podgrzewacza. Najlepiej sprawdzi się model, który automatycznie dostosowuje czas podgrzewania zależnie od tego, czy pokarm jest schłodzony, zamrożony, czy ma temperaturę pokojową.


Po rozmrożeniu należy wstrząsnąć pojemnikiem, by mleko uzyskało jednolitą konsystencję. Rozmrożony pokarm może stać w temperaturze pokojowej do 4 godzin, natomiast w lodówce nawet dobę. Rozmrożony pokarm można podać maluchowi w ciągu 24 godzin.

Pamiętaj, że raz rozmrożonego mleka nie wolno ponownie zamrażać. Jeśli dziecko nie wypije całej porcji, reszta nie nadaje się do dalszego przechowywania. Najlepiej od razu wylać resztkę posiłku, aby przez pomyłkę nie podać potem maluszkowi nieświeżego mleka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama