Reklama

Jak zrobić domową ciastolinę?

Ciastolina robiona w domu jest o wiele lepsza niż ta kupiona w sklepie. Jest bardziej miękka i smacznie pachnie.

Reklama

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

¼ szklanki soli morskiej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki winianu potasu (możesz zastąpić proszkiem do pieczenia)

¾ szklanki wody

barwniki spożywcze

Umieść wodę w małym garnku i doprowadź do wrzenia. W dużej misce wymieszaj mąkę z 1/8 szklanki soli morskiej i winianem potasu. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj pozostałą część soli i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia i dodaj barwnik spożywczy (kilka kropli aż do uzyskania żądanego koloru). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Wlej kolorową wodę do suchych składników. Mieszaj, aż konsystencja stanie się lepka. Pozostaw do ostygnięcia do czasu, aż będziesz mogła wyrobić masę rękoma. Wyjmij ciasto z miski i wyrabiaj do momentu, aż przestanie się lepić do rąk.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama