Reklama

Jak zrobić domowe jedzenie dla psa?

​Jeśli nie chcesz podawać psu wyłącznie karmy, możesz przygotować mu domowe jedzenie. Warto jednak zaznaczyć, że pies nie może jeść wszystkiego, co człowiek. Dlatego ważne jest odpowiednie przygotowanie jedzenia dla psa, tak aby dieta czworonoga była zrównoważona oraz dostarczała mu wszystkich niezbędnych składników. Powinny znaleźć się w niej mięso, warzywa i wypełniacz. Jak zrobić domowe jedzenie dla psa? Oto kilka prostych wskazówek.

Dlaczego warto przygotować domowe jedzenie dla psa?

Na rynku dostępnych jest wiele karm dla psów, które dostarczają im niezbędnych składników. Nie ma nic złego w żywieniu psa takimi gotowymi produktami, ale dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie dla pupila domowego jedzenia. Psy, podobnie jak ludzie, lubią dobrze zjeść, dlatego domowe i smaczne posiłki na pewno przypadną im do gustu. Ważne tylko, by jedzenie było odpowiednio przygotowane i zdrowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy kontrolę nad tym, co spożywa nasz pies. Sami zdecydujemy, co wyląduje w misce pupila, skąd będą pochodzić dane składniki i jakiej będą jakości. Domowego jedzenia dla psa nie musimy gotować codziennie - możemy przygotować posiłek na kilka dni i dzieląc go na porcje. Jeśli nauczymy się odpowiednio przygotowywać jedzenie dla czworonoga, jego dieta będzie wystarczająco zbilansowana i zdrowa.

Co powinno znaleźć się w domowym jedzeniu dla psa?

Warto pamiętać o tym, że serwowanie domowego jedzenia psu nie oznacza, że będziemy mu podawać same resztki ze stołu. Tak samo jak ludzie mają swoje jedzenie, to pies powinien mieć swoje. Wiele produktów spożywanych przez człowieka może być bardzo szkodliwe dla czworonoga. Takim sposobem żywienia możemy też doprowadzić do tego, że dieta psa będzie niekompletna i może przyczynić się do rozwoju problemów zdrowotnych pupila. Należy więc odpowiednio dostawać proporcje najważniejszych grup składników.

Zbilansowana psia dieta powinna składać się w większości z białka zwierzęcego. Dlatego musi znaleźć się w niej więcej mięsa, niż w diecie człowieka (ok. 40 proc. wszystkich składników). Najlepiej podawać psu drób (kurczaka, kaczkę, indyka) i wołowinę. Do posiłków psa można też włączyć królika, jagnięcinę lub ryby. Mięso gotujmy z chrząstkami, a nie z kośćmi, które po obróbce termicznej mogą być ostre i niebezpieczne. Warto też zmieniać rodzaj mięsa w ramach jednego gatunku, np. z kurczaka można przygotować raz pierś, rad udko, a raz korpus.

Dieta psa w 30 proc. powinna składać się z warzyw, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika. Produkty te korzystnie wpływają na trawienie i są niskokaloryczne, więc nie tuczą. Psu można serwować marchewkę, buraka, groszek, pietruszkę, brokuły, sałatę, szpinak, cukinię, kalafior, paprykę i dynię. Ważnym elementem diety psa jest tzw. wypełniacz, czyli węglowodany. Powinny wypełniać żołądek psa i sprawiać, że zwierzę jest najedzone. Do psiej diety można wprowadzić ryż, ziemniaki, makaron, kaszę lub płatki owsiane.

Jedzenie dla psa - dodatki

Dietę psa powinno uzupełniać się różnego rodzaju dodatkami. Ważne są m.in. zdrowe tłuszcze, które pomagają we wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia, wspomagają pracę mózgu i redukują stany zapalne w organizmie. W dodatku tłuszcz sprawia, że jedzenie staje się smaczniejsze. Najlepiej podawać psu oliwę, olej lniany lub z łososia czy też z ogórecznika. Źródłem tłuszczu w diecie psa mogą być też produkty mleczne, takie jak twaróg, kefir czy jogurt. Zawierają oprócz tego wapń i dobre bakterie, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Można dodać 3-4 łyżki któregoś z tych produktów do porcji jedzenia raz w tygodniu. Do diety psa można też włączyć jajka, które dostarczą czworonogowi białka, witamin i minerałów.

Jakie powinny być porcje domowego jedzenia dla psa i jak często je podawać?

Ważne jest, by porcje domowego jedzenia były dostosowane do indywidualnych potrzeb psa. Najlepiej opracować dietę wspólnie z weterynarzem, który określi konkretne ilości każdego ze składników odżywczych. Jednak przyjmuje się, że ilość jedzenia, jaką powinien dostawać pies na dzień, to 5 proc. jego masy ciała. Tak więc np. pies, który waży 30 kg, powinien zjadać 1,5 kg gotowanego jedzenia na dzień, a jedna porcja powinna ważyć 750 g.

Dorosły pies powinien dostawać posiłki dwa razy dziennie, w tym porcja poranna i wieczorna mają być takiej samej wielkości. Szczeniaki powinny jeść częściej - najlepiej skonsultować ich dietę z weterynarzem. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama