Reklama

Wiosenna sałatka z cukinią

Wiosna już w pełni. W ogródkach i na straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto je wykorzystać, by zrobić pyszna sałatkę z cukinią i poczuć smak wiosny. Można ją podawać samodzielnie, ale także jako dodatek do dań z grilla.

Składniki( na 6 porcji )

Do zrobienia sałatki potrzebujesz: 1 cukinię ( średniej wielkości ), 1 cebulę,1 ząbek czosnku, 3 pomidory, 1/2 ogórka, pieprz i sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, 6 łyżek świeżej rukoli, 200 g białego sera lu twarożku ( może być kozi).

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy pomidory i kroimy. Ogórka drobno siekamy razem ze skórką. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dodajemy cukinię. Krótko dusimy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojone pomidory i ogórka. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

Do szklanki nakładamy łyżkę świeżej rukoli. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Na każdą z porcji wykładamy biały ser. Możemy posypać przyprawami. Podajemy, gdy warzywa są jeszcze ciepłe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama