Reklama

Surówka z papryki na trzy sposoby

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z papryki lub szukasz pomysłu na surówkę do obiadu, nie musisz szukać dalej. Oto surówka z papryki na trzy sposoby.

Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Można w niej znaleźć dużo witaminy A, C oraz E, które hamują procesy starzenia się organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają poziom złego cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą. Częste spożywanie tego warzywa wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, zmniejsza bóle głowy. Czerwona papryka jest, obok pomidorów, jednym z najbogatszych źródłem likopenu — antyoksydantu, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów.  Papryka zawiera więcej witaminy C niż większość owoców i warzyw, toteż warto jeść ją podczas przeziębień i infekcji wirusowych. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego, jeśli chcemy dostarczyć ciału potężną dawkę witaminy C, najlepiej jeść paprykę na surowo. Co zrobić z papryki? Wybornie będzie smakowała w surówce, jako dodatek do obiadu.

Reklama

3P: Surówka z papryki, pomidorów i porów

Pomysł na surówkę 3P zrealizujesz z pomocą: trzech papryk, pora, dwóch dużych pomidorów, trzech łyżek oleju słonecznikowego, soli, pieprzu, soku z cytryny i szczypiorku. 

Aby przygotować surówkę:

  1. Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić warzywo na cienkie plasterki. 
  2.  Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na drobne plasterki.
  3. Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
  4. Warzywa wrzucić do salaterki, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać olej słonecznikowy i wymieszać.
  5. Posiekać szczypiorek i posypać nim surówkę. 

Rada: Surówkę 3P najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem.

Surówka z papryki: Przepis

Surówka z papryki z jajkiem na twardo to ciekawy dodatek do dań, ale można ją spożywać także solo. Do jej przygotowania potrzebne będą: dwie czerwone papryki, sałata lodowa, dwa pomidory, cebula, ząbek czosnku, dwie łyżki oleju słonecznikowego, jedno jajko, szczypiorek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. 

  1. Czosnek obrać i drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub wycisnąć w wyciskarce. Dodać do niego sok z cytryny i olej. Sos doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. 
  2. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i cienko pokroić. 
  3. Sałatę dokładnie opłukać i odsączyć z wody — poszarpać na drobne kawałki. 
  4. Pomidory pokroić w drobną kostkę. 
  5. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. 
  6. Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać ze skorupki i podzielić na ćwiartki. 
  7. Warzywa włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Udekorować jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Surówka z papryki, ogórka i pomidora, czyli dodatek do obiadu po bułgarsku

Do przygotowania surówki z papryki po bułgarsku potrzebne będą: dwie czerwone papryki, świeży ogórek, cebula, dwa pomidory, ćwiartka małej kapusty, trzy łyżki oleju słonecznikowego, sok z jednej cytryny, sól, pieprz i cukier. 

Wykonanie:

  1. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z olejem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
  2. Umyć paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie krążki. 
  3. Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę.
  4. Cebulę i ogórka obrać ze skórki pokroić w grubą kostkę. 
  5. Kapustę umyć, odsączyć z wody i drobno poszatkować. 
  6. Warzywa wrzucić do garnka, polać sosem i wymieszać.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama