Reklama

Surówka z kalafiora: Jak zrobić?

Gotowany kalafior z masłem i bułką tartą to najczęściej spotykana forma, w jakiej podajemy to warzywo do obiadu. Tymczasem biała odmiana kapusty warzywnej może posłużyć do przygotowania pysznego dodatku, jakim jest surówka z kalafiora. Poznaj i pokochaj kalafiora na surowo.

Reklama

Kalafior: Wartości odżywcze

Sto gramów kalafiora ma tylko dwadzieścia siedem kalorii i dostarcza organizmowi 77% dziennej dawki witaminy C, zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę K i 10% dziennej dawki witaminy B. Warzywo jest bogatym źródłem: potasu, fosforu i kwasu foliowego.  Kalafior ma też właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. Warzywo jest bogate w błonnik i wodę, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego i układu odpornościowego. Częste jedzenie kalafiora zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, nadciśnienia, cukrzycy, choroby wieńcowej i otyłości.

Surówka z kalafiora: Przepis

Do wykonania surówki z kalafiora potrzebny będzie średniej wielkości kalafior. Ponadto: świeży ogórek, dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich, duże i winne jabłko, cztery łyżki majonezu, szczypta cukru, ocet, woda, sól, łyżka posiekanej zielonej pietruszki i gałka muszkatołowa.

Surówka z kalafiora surowego: Wykonanie

  1. Zagotować wodę w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Ilość wody zależy od wielkości kalafiora. Po ostygnięciu i włożeniu kalafiora do garnka, woda powinna go przykrywać. 
  2. Umyć warzywa i owoce
  3. Posiekać natkę pietruszki i orzechy włoskie 
  4. Do ostudzonej, przegotowanej wody wlać ocet, by lekko ją zakwasić. Ilość octu zależy od objętości pojemnika z wodą. Na litr wody wystarczy łyżka octu. Do takiej mikstury włożyć kalafiora. Po dziesięciu minutach odcedzić warzywo. 
  5. Podzielić kalafiora na najmniejsze możliwe różyczki, a ich łodyżki pokroić. 
  6. Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  7. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  8. Kalafior, ogórek i jabłko połączyć z czterema łyżkami majonezu, doprawić do smaku szczyptą cukru i gałki muszkatołowej oraz solą.
  9. Surówkę wymieszać i przełożyć do salaterki. Ozdobić posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. 

Surówka z kalafiora to nietypowy dodatek do obiadu oraz na grilla. Goście i rodzina będą zajadać się nią ze smakiem. Doskonale komponuje się z wszelkiego typu mięsami, ale może być też dodatkiem do jajka sadzonego, ryb czy dań warzywnych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama