Reklama

Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem: Prosty i szybki przepis

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa mają niezwykłą moc. Ich właściwości prozdrowotne są doceniane na całym świecie. Minerały oraz witaminy w nich zawarte pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem jest tego potwierdzeniem. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na to danie.

Właściwości odżywcze sałatki

Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem to prawdziwa bomba witaminowa, zawierająca wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto ją jeść? Awokado to egzotyczny owoc, który ma w sobie witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. Ponadto owoc jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i serca.

Ogórek i pomidor natomiast zawierają antyoksydanty, które bronią organizm przed wirusami i bakteriami, a także spowalniają rekcje utleniania w organizmie. Dodatkowo w warzywach tych znajduje się witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wzrok. W tym miejscu trzeba też wspomnieć o witaminie C: reguluje ona stężenie glukozy we krwi i pomaga w szybszym gojeniu się ran.

Reklama

Potrzebne składniki

Do zrobienia sałatki z awokado, ogórkiem i pomidorem będziesz potrzebować kilku składników:

  • 1 awokado,
  •  2 duże pomidory,
  • 2 ogórki gruntowe lub pół sałatkowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół opakowania sera feta,
  •  pół czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego albo winnego,
  • świeże lub suszone oregano,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Polecamy: Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą?

Sposób przygotowania

Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem jest szybka oraz prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w kilka minut, a twoi goście i domownicy z pewnością docenią jej wyjątkowy smak. Możesz ją podawać na kilka sposobów: z rybą, filetem z kurczaka, a nawet owocami morza!

  1. Pokrój pomidory, paprykę, awokado i ogórki w kostkę i wymieszaj w głębokiej misce razem z pokruszoną fetą.
  2. Posiekaj w drobną kostkę czerwoną cebulę i posyp wierzch dania.
  3. Następnie polej całość oliwą i octem, dopraw solą i oregano, a także pieprzem. Sałatkę podawaj z pieczywem lub grzankami. Smacznego!

Zobacz też:

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem: Idealny pomysł na śniadanie

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem. Przepis, który powinien znać każdy smakosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka z awokado | sałatka z ogórków | Sałatka z fetą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama