Reklama

Przepis na cudowną zupę czosnkową

Zupę, na którą chcemy przedstawić przepis, przyrządza się z 50 ząbków czosnku, cebuli i tymianku. To niezwykle silny środek przeciwko grypie i przeziębieniom. Choć medycyna wciąż się rozwija, wielu ludzi lubi wracać do starych, domowych sposobów leczenia. Zarówno antybiotyki, jak i inne leki, nie zawsze są skuteczne, ponieważ bakterie i wirusy stają się coraz bardziej odporne na ich działanie.

Jedną z zalet czosnku jest fakt, że mutacje wirusów i bakterii nie zmniejszają skuteczności jego działania. Dzieje się tak za sprawą substancji chemicznej o nazwie allicyna, która obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała blokadom w naczyniach krwionośnych.

Badania wykazały, że działanie czosnku jest do 100 razy bardziej skuteczne niż działanie popularnych antybiotyków.

Zgniecione ząbki czosnku uwalniają allicynę, która wraz z innymi zawartymi w nim składnikami zwalcza szkodliwe organizmy takie jak wirusy i bakterie wywołujące przeziębienia, grypę, zapalenie płuc czy zapalenie ucha. W dodatku czosnek w żaden sposób nie jest dla nas szkodliwy w przeciwieństwie do leków, które wywołują działania niepożądane.

Przepis na zupę czosnkową, która skutecznie zwalcza choroby

Składniki potrzebne do przyrządzenia zupy:

50 ząbków czosnku (około 5 główek), oczyszczonych i obranych,

2 łyżki masła (lub dla wegan oleju lnianego),

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 duże pokrojone cebule,

1 łyżka świeżego pokrojonego tymianku,

250 ml czystego rosołu (dla wegan wywaru z jarzyn),

1 pęczek pokrojonej, świeżej pietruszki

liście laurowe,

1 szklanka pokrojonego w kostkę czerstwego chleba,

pół szklanki kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej: mleka kokosowego).

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kroimy ząbki czosnku, dolewamy do nich nieco oliwy z oliwek i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 90 minut, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i masła w rondelku na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 10 minut. Tniemy czosnek na małe kawałeczki i dodajemy do garnka z cebulą. Mieszamy, dodajemy tymianek, rosół i zioła. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojony chleb, a następnie pozwalamy, by gotował się jeszcze pięć minut do miękkości. Wyjmujemy zioła i wlewamy uzyskaną zupę do blendera. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Wlewamy zupę z powrotem do garnka i dodajemy śmietanę, słodką lub kwaśną. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama