Reklama

Pięć pomysłów na sałatki do dań z grilla

Lato to czas grillowania z rodziną i znajomymi. Potrawy przygotowane na ruszcie są na ogół zdrowsze od smażonych. A ich wspaniały smak sprawia, że chętnie się nimi zajadamy. Mięsa czy ryby przyrządzone na grillu powinny mieć jednak odpowiednią oprawę, najlepiej bogatą w witaminy. Oto pięć pomysłów na sałatki do dań z grilla.

Reklama

Sałatka szopska prosto z Bałkanów

Sałatką szopską zajadają się mieszkańcy Bałkanów. Warto ten przepis przenieść na polski grunt, będzie to świetny dodatek do grillowanych dań. Tę formę sałatki do grilla przygotujesz w niecałe dziesięć minut!

Krok pierwszy: umyj i pokrój warzywa. Pomidory i paprykę pokrój w dość dużą kostkę, ogórka obierz, przetnij na pół, a następnie pokrój wzdłuż na duże kawałki. Cebulę szalotkę potnij na cienkie plasterki.

Krok drugi: dopraw sałatkę. Jeśli planujesz podawać sałatkę szopską w przezroczystej misce, na dno wrzuć pomidory, następnie ogórki i paprykę a na wierzch cebulę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj cztery łyżki oliwy z oliwek z łyżeczką soku z cytryny i taką miksturą skrop sałatkę. Jeśli podaje ją w nieprzezroczystym naczyniu — możesz wymieszać składniki.

Krok trzeci: słony ser zetrzyj na tarce. Najważniejszy i wyróżniającym sałatkę szopską spośród innych jest słony, owczy ser. Do sałatki można użyć sera bułgarskiego, bałkańskiego lub szopskiego. Można też sięgnąć po inny owczy ser — ważne by był dobrze nasolony. Ser ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach i posypujemy nim sałatkę. Całość można ozdobić pokrojoną natką pietruszki bądź kolendry oraz czarnymi oliwkami.

Sałatka szopska nie jedno ma imię. Niektórzy przygotowują ją z zielonymi oliwkami i serem feta.

Sałatka z ziemniaków do grilla

Sałatki do grilla możesz przygotować także z ziemniaków. W tym celu obierz i ugotuj pół kilograma małych, młodych ziemniaków. Po ostudzeniu przekrój je na pół, następnie pokrój na grube plasterki pęczek rzodkiewek. Podobnie należy pokroić około pięciu — sześciu ogórków konserwowych. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz pokrojoną połowę pęczka szczypiorku i cały pęczek koperku. Następnie mieszamy siedem łyżek śmietany osiemnastki z trzema — czterema łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy sarepskiej. Sos solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy starty ząbek czosnku. Całość mieszamy i łączymy z sałatką. Sałatkę można przybrać koperkiem. Sałatkę przed podaniem warto włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Sałatka grecka

Sałatka grecka podobna jest nieco do szopskiej. Do jej wykonania potrzebne będą dwa pomidory, cztery ogórki, szklanka czarnych oliwek, 25 dekagramów sera feta — wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do miski, posypujemy czterema łyżeczkami suszonego oregano, pieprzem do smaku i skrapiamy czterema łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy wszystkie składniki. Ser feta jest słony, więc sałatki nie trzeba dosalać.

Szybka sałatka do grilla

Jeśli zależy Ci na sałatce, którą przygotujesz w kilka chwil, to ten przepis jest dla Ciebie! Sałatę lodową poszarp na mniejsze kawałki i wrzuć do miski (możesz też skorzystać z miksu sałat dostępnego w hipermarketach), pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórka pokrój w duże kawałki a cebulę w kostki. Dodaj odcedzoną kukurydzę z puszki oraz ser feta w kostkach (możesz zamienić go na ser kanapkowy). Całość popierz, a jeśli będzie taka konieczność, także posól. Na koniec skrop dwoma łyżkami oleju roślinnego. Wymieszaj i gotowe!

Szybką sałatkę na grilla wykonasz też z czerwonej fasoli >>

Sałatka z fasolką szparagową do dań z grilla

Sezon grillowy zbiega się w czasie z sezonem na fasolkę szparagową. Warto to wykorzystać i na jej bazie przyrządzać pyszne sałatki do grilla. Jedną z nich wykonasz, myjąc i obierając po dziesięć dekagramów żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Następnie ugotuj je al dente w osolonej wodzie i ostudź. W tym czasie na patelni upraż niesolone orzeszki ziemne (około 20 gramów). Świeże morele pokrój w ćwiartki a ser feta w grubą kostkę. Następnie kawałki sera obtocz w mieszance ulubionych ziół. Posiekaj pęczek natki pietruszki i z ząbek czosnku. Następnie zmieszaj w misce cztery łyżki oliwy, z taką samą ilością octu jabłkowego, łyżką miodu i łyżką ostrej musztardy oraz posiekanym czosnkiem i pietruszką. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama