Reklama

Lekkie sałatki do potraw z grilla

Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.

Sałatka z suszonymi pomidorami i orzechami

Sałatka z suszonych pomidorów nadaje się zarówno do chudych, jak i tłustszych mięs. Jest lekko pikantna i zawiera niewiele kalorii. Sprawi przyjemność smakoszom oryginalnych połączeń smakowych.

Potrzebne składniki

* opakowanie rukoli;

* 10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy;

* 20 sztuk czarnych oliwek;

* ser mozarella w małych kuleczkach (około 15 sztuk);

* 50 gramów delikatnie pokruszonych orzechów włoskich;

* posiekana czerwona cebula;

* sól morska i świeżo mielony pieprz ziołowy;

* oliwa z oliwek;

* sok z cytryny.

Sposób przygotowania

1. Myjemy rukolę pod zimną wodą.

2. Kroimy pomidory oraz ser mozarella na połowę.

3. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki: rukolę, pomidory, mozarellę, oliwki, orzechy, cebulę.

4. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i polewamy oliwą i sokiem z cytryny.

5. Na koniec delikatnie mieszamy całość.

Klasyczna sałatka do grilla z fetą

To jedna z najpopularniejszych sałatek do potraw z grilla. Przypomina nieco grecką sałatkę, ale wzbogacona jest o paprykę i ziarna słonecznika. Ma niewiele kalorii i pasuje do każdego rodzaju mięs.

Potrzebne składniki

* niewielka główka sałaty lodowej;

* około 20 sztuk czarnych oliwek;

* dwa duże pomidory;

* jeden długi zielony ogórek;

* cebula czerwona;

* czerwona papryka;

* dwie łyżki ziaren słonecznika;

* półtłusty ser feta;

* miks suszonych ziół;

* oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania

1. Dokładnie myjemy liście sałaty i rwiemy ją na małe części od razu wrzucając do dużej miski.

2. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojonego w cienkie plastry ogórka, posiekaną cebulkę, oliwki, pokrojoną w cienkie plastry paprykę oraz ser feta posiekany w kostkę.

3. Na rozgrzanej patelni z kroplą oliwy z oliwek podsmażamy dwie łyżki ziaren słonecznika - do zarumienienia i dodajemy do sałatki.

4. Całość skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami.

Sałatka z pieczonym burakiem, dynią i pestkami dyni

Ta niecodzienna sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i sam posiłek. Jest syta, ale nietucząca. Połączenie smaku pieczonego buraka i dyni zachwyci każdego, kto lubi eksperymenty kulinarne.

Potrzebne składniki

* jedno opakowanie roszponki;

* jeden duży burak;

* około 250 gramów dyni hokkaido;

* dwie łyżki pestek dyni;

* cebula czerwona;

* 100 gramów startego parmezanu;

* sól i pieprz.

Sposób przygotowania

1. Dokładnie myjemy roszponkę.

2. Obieramy buraka i kroimy go na plastry. Dynię kroimy w kostkę. Układamy na papierze do pieczenia na blasze i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

3. Siekamy cebulę.

4. Po upieczeniu dyni i buraka do dużej miski wrzucamy roszponkę, dodajemy pieczone warzywa, cebulkę, stary parmezan, a całość posypujemy pestkami dyni.

5. Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem i solą oraz polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu

* dwie łyżki musztardy miodowej;

* łyżka płynnego miodu;

* kilka kropel soku z cytryny.

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama